Меню & пошук

10 порад від викладачки, які дозволять швидко вивчити та заговорити англійською

10 порад від викладачки, які дозволять швидко вивчити та заговорити англійською

Yes, you can


[ads-pc-2]

Регулярно відвідуєте курси, робите вправи з граматики, але вільно заговорити англійською не вдається? Про правильний підхід до засвоєння нової мови Inspired розповіла коучка з англійської мови, авторка онлайн-курсу Олеся Бондарук.


«Багато класичних методів не є найефективнішими. Читання, переклади, вправи не допомагають вільно заговорити англійською. На жаль», – пояснює Олеся, яка тепер проживає в США. Свого часу Олеся чимало часу присвятила тому, щоб знайти найефективніший шлях опанувати іноземну мову. І готова ділитися порадами. 


Ціль – наше все

Людина повинна чітко знати, для чого їй потрібна англійська. Якщо ж вона хоче вчити іноземну мову, бо «всі вчать», заговорити не вийде. Я свого часу працювала на круїзному лайнері, там зустріла українців, білорусів та росіян. Як виявилося, деякі з них не вивчали англійську ні в школі, ні в інституті, деякі вивчали лише у школі. Але хотіли добре заробляти, побачити гарні місця й поєднувати подорожі з роботою. Як наслідок, вони за кілька місяців опанували мову до рівня, достатнього, щоб пройти співбесіду в американській компанії та посольстві.


Ні дня без іноземної

Для отримання результату потрібно займатися щодня. Мінімум – 40 хвилин. Якщо є можливість виділити 2-3 години, чудово. Наша пам’ять має таку особливість: те, що людина вивчила у вівторок, вона часто до четверга вже забуває. Тому заняття двічі на тиждень неефективні. Лише щоденне практичне використання мови дає найкращий результат.

via GIPHY


Вчити фрази, а не слова

Вчити окремі слова не дуже ефективно, краще фрази. Річ у тому, що в англійській мові одне слово може мати багато значень і залежати від контексту. Є програми, в яких люди намагаються запам’ятати окремі слова, але після цього абсолютно не розуміють мови.

Для ефективнішого запам’ятовування також допомагають знання про те, як працює мозок. Наприклад, відомо, що те, що людина повторила 21 раз, вона вже не забуде.


Практичні знання

Теми для вивчення повинні бути цікаві й практичні: про те, як познайомитися в ресторані, як купити щось у магазині, як поводитися в аеропорту тощо. Читати тексти про Велику Британію та її столицю багатьом просто нудно. Тож для базового знання мови підберіть собі теми, корисні в майбутньому в конкретних ситуаціях.

via GIPHY


Головне – розмовна практика, а не граматика

Дуже часто на курсах чи в школі вчать граматику, яка майже не застосовується в розмовній англійській. Достатньо володіти базою, необхідною саме для спілкування, та знати найчастіше вживані часи в англійській мові. Щоправда, якщо є мета – здати міжнародний тест чи написати дисертацію іноземною, усі без винятку часи треба вивчити. Але для звичайного спілкування це необов’язково. Головне – теорія без практики не має жодної сили. Тому на моїх уроках є правило: 10 хвилин граматики, решта – практика.


Знайти носія мови 

Є багато сайтів, на яких можна познайомитися з іноземцями не для стосунків, а для спілкування: ви їм допомагаєте вивчати українську чи російську, а вони вам – покращити англійську. Наприклад, онлайн це можна зробити на ресурсах Easylanguageexchange, Scrabbin, Talk and Learn чи Italki. Офлайн в розмовному клубі Американської бібліотеки НаУКМА.

via GIPHY


Помилки? Не страшно!

На пострадянському просторі ще у школі нам насаджували страхи та комплекси. Ми англійської насправді й не вивчали як слід, практики не було. Але нам постійно казали, що ми щось робимо неправильно. Я ж не виправляю помилки своїх студентів. Вони самі їх виправляють, коли вивчають новий матеріал. Також є спеціальні програми, які виправляють помилки у написанні речень і слів, у використанні артиклів та пунктуації, наприклад, Textgears.

Якщо ми порівняємо вивчення іноземної та рідної мови, то побачимо, що і там, і там ми робимо помилки. Спостерігаючи за дітьми, ми побачимо, що вони будують речення за власними правилами, навіть придумують слова. Коли ми вивчаємо іноземну мову, цей етап, коли ми помиляємося або самі щось додумуємо, теж є дуже важливим. Він дозволяє мозку звикати до того, що є нова структура мови, яку потрібно опанувати. 


Не комплексуйте через акцент

До прикладу, США – багатонаціональна держава. Більшість людей, які не народились тут, говорять з акцентом, до цього зазвичай ставляться нормально. Однак якщо акцент такий, що вас не розуміють, – це проблема, яку потрібно вирішувати.

via GIPHY


Більше музики та фільмів!

Слухати пісні англійською і приємно, і корисно майже всім, навіть початківцям. Фільми та серіали – це вже складніший рівень. До перегляду потрібно підготуватися. Як на мене, спершу треба навчитися хоч трохи розуміти мову, а потім уже знайомитися з іноземним кінематографом. Однак цей метод вивчення англійської є теж одним із найбільш ефективних.


Нікуди без оптимізму

Допомагає позитивний психологічний настрій, віра в те, що англійською заговорити легко, що в кожної людини є талант до мови. Ми ж своєю мовою навчилися говорити, значить, і англійською заговоримо!

 


Ірина Коваленко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: