Меню & пошук

Морські біологи вперше записали пісню рідкісних китів

Морські біологи вперше записали пісню рідкісних китів

Це крик про допомогу й пошук самки


[ads-pc-2]

Команда з Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США уперше змогла записати пісню найрідкіснішого у світі кита – японського. Його східна популяція на півночі налічує менше 30 осіб. Це вперше, коли будь-який вид китів співає пісню, пише CNN.

Ритмічні звуки, складені в пісню, науковці намагалися записати та ідентифікувати з 2010-го. Тоді акустичні рекордери вперше її зафіксували. Наступний випадок трапився 2017-го. Тоді вдалося ідентифікувати вид кита й записати його звуки в гарній якості.

Річ у тім, що жоден з видів китів не співає. Ссавці видають окремі звуки, але це – не пісня. Натомість японський кит саме співав.

Науковці вважають: це пісня про допомогу та пошук самки й друзів. Адже у водах Берингового моря (на півночі Тихого океану) це стає зробити все складніше. Вчені припускають, що співвідношення самців до самок становить 2:1. Тому кити видають пісні в пошуках партнерки для продовження роду, але на їхні заклики ніхто не відповідає.

Японські кити Північної Атлантики були улюбленою здобиччю американських китобоїв, поки не ввели заборону на вилов цих тварин у 1930-ті роки. Тоді їхня популяція зменшилася до рекордних 450 представників.

Однак, за інформацією Всесвітнього фонду дикої природи, багаторічне неконтрольоване полювання, потепління океану, небезпечні риболовецькі сітки й забруднення води призвели до подальшого зниження популяції в наступні десятиліття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: