Здорова їжа корисна не тільки для людей, а й для довкілля – дослідження
Здорова їжа корисна не тільки для людей, а й для довкілля – дослідження
Новий аналіз досліджень показав ще одну користь здорової їжі
[ads-pc-2]
Здорова їжа позитивно впливає на довкілля, а нездорова шкодить планеті – показало нове дослідження вчених Оксфордського університету – пише The Guardian.
Учені проаналізували, як виробництво найпопулярніших 15 продуктів у західній дієті впливає на довкілля. Виявилося, що фрукти, овочі, бобові й цільнозернові продукти найкорисніші для здоров’я та позитивно впливають на клімат і водні ресурси. До того ж вживання червоного й обробленого м’яса шкодить здоров’ю, а його виробництво сприяє забрудненню довкілля.
Усього кілька продуктів вибиваються із загального тренду. Наприклад, риба корисна для здоров’я, але її вилов і вирощування залишають більший екологічний слід, ніж рослинна їжа. Продукти з великим умістом цукру такі, як: газовані напої або тістечка – не мають значного впливу на планету, але шкодять здоров’ю.
«Якщо ми продовжимо їсти так, як їмо, це загрожуватиме людям через розвиток хронічних захворювань і погіршення кліматичної ситуації, руйнування екосистем і виснаження водних ресурсів. Більш сталі дієти – один зі шляхів для людства поліпшити стан здоров’я та захищати довкілля», – каже головний автор дослідження Майкл Кларк з Оксфордського університету.
Дослідники стверджують, що продукти, які мають помірний вплив на навколишнє середовище й не пов’язані із погіршенням здоров’я, можуть замінити в раціоні такі шкідливі продукти, як червоне м’ясо. Це молочні продукти, очищені злаки, яйця й курятина.
Учені з’ясували, що екологічну кризу допоможе вирішити вегетаріанство.