Меню & пошук

Вживання кави, чаю та алкоголю залежать від генів – дослідження

Вживання кави, чаю та алкоголю залежать від генів – дослідження

На наші смаки впливають гени


Вчені з Північно-Західного університету в Іллінойсі з’ясували, що наші смаки у виборі напоїв залежать від генів. Індивідуальна генетична схильність впливає на сприйняття гіркоти окремих речовин у каві, чаї та алкоголі, пише The Guardian з посиланням на дослідження.

Для того, щоб виявити причину різних смакових вподобань, вчені провели масштабне дослідження з близнюками, яке показало, певні генетичні варіації пов’язані зі сприйняттям смаку. Одні відповідають за більшу чутливість до гіркоти кофеїну, а інші – гіркоти хініну та пропілтіоурацилу (проп). Також дослідники взяли дані з Біобанку Великої Британії від сотень тисяч учасників віком від 37 до 73 років про те, яку кількість різних напоїв вони випивають протягом дня та порівняли їх з генетичною інформацією про цих людей.

Виявилося, що люди, які генетично більш чутливі до гіркоти кофеїну, п’ють більше кави, ніж інші. А люди, чутливіші до гіркоти хініну, п’ють менше кави. З чаєм усе навпаки. При цьому сильнішу чутливість до гіркоти проп пов’язали з низькою вірогідністю зловживання алкоголем.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: