Вчені з’ясували, що гормон голоду покращує пам’ять − дослідження
Вчені з’ясували, що гормон голоду покращує пам’ять − дослідження
Дослідники Каліфорнійського університету знайшли неочікувану функцію гормону голоду
[ads-pc-2]
Команда нейродослідників з Університету Південної Каліфорнії виявила нову функцію гормону голоду греліну − покращення пам’яті, пише Medical Xpress.
Гормон грелін виробляється у шлунку і відправляє сигнал про голод у мозок. Щойно грелін синтезується, він пов’язується з рецепторами на блукаючому нерві і передає сигнали до мозку.
«Нещодавно ми з’ясували, що на додачу до впливу на кількість їжі, яку ви споживаєте, блукаючий нерв також впливає на функції пам’яті», − каже головний автор дослідження доктор Скотт Каноскі.
За новою гіпотезою вчених, глелін є ключовою молекулою, що відповідає за процеси пам’яті.
Дослідники провели експеримент на лабораторних щурах. У них зменшили кількість рецепторів греліну та заблокували поступання сигналів греліну в блукаючий нерв. Під час серії завдань на запам’ятовування у тварин перевіряли епізодичну пам’ять − вони повинні були згадати розташування об’єкта у певному місці. Щури, у яких були заблоковані сигнали греліну, гірше виконували завдання і частіше підходити до їжі, але їли меншими порціями. Вчені вважають, що це пов’язано з погіршенням епізодичної пам’яті.