Меню & пошук

Німецький дизайнер перетворює яйця на біопластичний посуд

Німецький дизайнер перетворює яйця на біопластичний посуд

Так зменшує кількість харчових відходів


Німецький дизайнер Бассе Штітген намагається вирішити глобальну проблему харчових відходів, перетворюючи їх на корисні предмети побуту. З яєчної шкаралупи він виробляє посуд – чашки, блюдця, тарілки, підставки. У такий спосіб дизайнер демонструє «матеріальність» харчових відходів, пише Dezeen.

«Щорічно в середньому 6,4 мільярда курей несуть 1,1 трильйона яєць. Однак третина всієї їжі на планеті щороку йде в смітник. Особливо товари, які мають короткий термін придатності. Зокрема яйця. Які до того ж мають крихку оболонку й частина з них псується від самого лише транспортування», – розповідає Штітген.

Тому він збирає зіпсовані яйця в пекарнях, магазинах та ресторанах. Білок висушує, а шаралупу подрібнює. Змішує ці елементи, після чого поміщає їх в алюмінієву прес-форму за температури 200 градусів.

У результаті білок альбуміну під впливом тепла і тиску самостійно утворює біополімери. Цей процес відбувається без будь-якого додаткового пластифікатора. Тобто яєчний пластик – цілком органічний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: