7 рецептів гарячих напоїв до зимових свят
7 рецептів гарячих напоїв до зимових свят
[ads-pc-2]
Зігріватися холодними зимовими вечорами можна не лише любов’ю близьких і теплою ковдрою, а й гарячими та запашними напоями. Саме такі рецепти від українських та іноземних блогерів зібрав для вас Inspired.
Глінтвейн
від українського блогера Foxatechichen
Глінтвейн (від нім. – “гаряче вино”) – це алкогольний напій, який виготовляють із суміші вина, цукру (або меду), щедро додаючи прянощі. В Європі він вважається традиційним зимовим напоєм.
Перші рецепти глінтвейну, з’явились ще в Стародавньому Римі. Тоді вино змішували із прянощами, але не нагрівали. Гарячим вино стало в часи середньовіччя в країнах Північної Європи, Британії, Скандинавії. Тоді напій виготовляли на основі бордо, додаючи галангал (близький родич імбиру).
Вважається, що глінтвейн має антибактеріальний та антиокислюючий ефект. У невеликих дозах глінтвейн позитивно впливає на організм людини, підвищує імунітет та навіть сповільнює старіння.
На 1 літр сухого червоного вина вам знадобиться:
- 4 солодкі мандаринки (або 1 великий апельсин)
- 2 склянки яблучного соку
- 4 столові ложки темного рому
- 5 столових ложок квіткового меду
- 4 зернятка кардамону
- 3 палички кориці
- 2 зірки анісу
Приготування:
- Розітріть спеції у ступці та залийте медом.
- У каструльці повільно нагрівайте вино з соком та ромом. Додайте туди порізані мандаринки, мед зі спеціями та добре розмішайте.
- Повільно, на малому вогні прогрівайте глінтвейн не менше 30 хвилин. Важливо: не треба доводити його до кипіння!
- Ароматний напій розлийте у великі кружки.
До глінтвейну добре смакує: випічка – сухе печиво, пироги із яблуками або грушами, віденський штрудель; страви із м‘яса свинини, особливо приготовані на грилі.
Какао
від українського блогера Happy Food
Какао – це зазвичай безалкогольний напій, до складу якого входить какао, молоко (або вода) і цукор.
Багато століть какао вважався напоєм аристократів. Він був дорогим та недоступним для простого люду. До того ж, йому приписували цілющі властивості. Наприклад, в 19 столітті його продавали в аптеках, як засіб, що лікує депресії, поліпшує самопочуття, швидко загоює рани. Також його вважали потужним афродизіаком.
Хоча зараз какао ліками не називають, але всі ми відчували на собі його чарівні властивості підняття настрою та налаштування на позитивний лад.
Для однієї порції какао вам потрібно:
- 2 столові ложки какао
- 2 столові ложки цукру (можна й менше)
- 1 столова ложка гарячої води
- 200 мл молока
- сіль
- прянощі (за бажанням): кориця, ваніль.
Приготування:
- Какао змішати із цукром та водою в сотейнику. Поставити на вогонь і довести до кипіння.
- Залити молоко, перемішуючи довести до кипіння. Продовжити збивати вінчиком 3-4 хвилини, вже знявши з вогню. Додати кілька крупинок морської солі при збиванні.
- Перелити в підігріту чашку й подавати.
За бажанням какао можна замінити кероб-порошком (замінник какао і цукру, який рекомендовано вживати хворим на цукровий діабет та людям із надмірною вагою), а звичайне молоко – на кокосове або соєве.
До какао добре смакує: зефір та маршмелоу. Додайте їх прямо у кружку.
Американський гарячий шоколад
від блогера із США Brown Eyed Baker
Гарячий шоколад іноді називають “напоєм богів”. Він з’явився в Європі в 1527 році, завдяки іспанському конкістадору, який завоював Мексику. В індіанців завойовник побачив дивний ритуал – розпивання гарячого гірко-гострого напою. Скуштувавши його, чоловік вирішив збагатити їм гастрономічний світ Європи.
Однак солодким й ніжним він став аж через 200 років. Дякувати за це варто англійцям, які додали у гарячу суміш молоко.
Для приготування трьох чашок гарячого шоколаду вам потрібно:
- 1 чашка цукру
- 180 грам несолодкого, дрібно нарізаного шоколаду
- 1 чашка несолодкого какао-порошку
- пів склянки знежиреного сухого молока
- 5 чайних ложок кукурудзяного крохмалю
- 1 чайна ложка ванільного екстракту (або 1 чайна ложка ванільного цукру)
- ¾ чайної ложки солі
- 1 стакан молока
Приготування:
- Змішайте всі інгредієнти (крім рідкого молока) у кухонному комбайні – від 30 до 60 секунд. Зберігайте суміш у контейнері при кімнатній температурі (не більше 2х місяців).
- Щоб зробити гарячий шоколад, візьміть молоко. Нагрівайте його в маленькій каструлі на середньому вогні поки воно не почне парити і не з’являться бульбашки по краях каструлі.
- Додайте ¼ чашки суміші і продовжують нагрівати, постійно збиваючи, аж до появи піни. Це займе від 2 до 3 хвилин.
- Налийте шоколад у кухоль. Пийте гарячим.
До гарячого шоколаду добре смакує: як і для какао, зефір та маршмелоу. А ще краще – насолодитись напоєм в «чистому вигляді».
Гарячий сидр
від американського блогера How sweet it is
Напевно, мало хто куштував гарячий сидр, тим паче із доданням яйця та віскі. Але чому б не здивувати своїх гостей та друзів?
Дехто каже, що цей напій нагадує відомий десерт гоголь-моголь, який готується із збитого яєчного жовтка та цукру. Пікантність та “паті-настрій” додає алкоголь, який за бажанням ви можете виключити із рецепта.
Для приготування 4-6 чашок напою вам потрібно:
- 2,5 чашки нежирного молока (бажано менше 10%)
- 1,25 чашки яблуневого сидру
- 2 великих яйця
- пів склянки цукру
- 2 столові ложки коричневого цукру (можна замінити білим)
- 1/4 чайної ложки кориці
- 1/4 чайної ложки тертого мускатного горіха
- 1/4 чайної ложки солі
- 1/2 чашки бурбона (підійде будь-яке віскі)
- збиті вершки, паличка кориці та шматочки яблука – для прикрашання
Приготування:
- Змішайте молоко, сидр, яйця, цукор, корицю, мускатний горіх та сіль у великій каструлі. Поставте на середній вогонь та постійно помішуючи варіть 15-20 хвилин. Важливо! Не переставайте помішувати, щоб яйця не перетворились на яєчню.
- Варіть поки напій злегка не загусне. Зніміть каструлю з вогню, але продовжуйте збивати вінчиком ще 1-2 хвилини.
- Додайте віскі при бажанні у каструлю або у кожну склянку окремо.
- Подавати варто в чашках, прикрасивши напій вершками, паличкою кориці та скибочками яблука.
Цікаво! У рецепті блогера використовується таємний інгредієнт “the half and half”. Це суміш молока і вершків, яка продається в будь-якому заокеанському супермаркеті. У нас знайти її неможливо (чи можливо? підкажіть:) Замінити цю суміш можна нежирними вершками або молоком з жирністю менше 10%.
Італійський гарячий шоколад з перцем чилі
від російського відео-блогу Bon Appetit
Незважаючи на наявність перцю чилі, гарячий шоколад не має пекучої гостроти. Напій ніжний, оксамитовий, із насиченим смаком. Любителі дуже густого шоколаду, можуть збільшити його кількість в рецепті.
Для приготування 2-4 чашок напою вам потрібно:
- 150 г шоколаду (70-90% какао)
- 500 мл молока
- 1 чайна ложка кориці
- пів чайної ложки перця чилі
- 1 чайна ложка крохмалю
- 1 чайна ложка ванільного цукру
Приготування:
- Подрібніть шоколад.
- Підігрійте молоко на середньому вогню до слабого кипіння
- Додайте корицю, перець та ванільний цукор. Помішайте.
- Зробіть вогонь мінімальним, додайте шоколад. Мішайте до повного розчинення шоколаду в молоці.
- Для густоти шоколаду додайте крохмаль.
- Налийте шоколад в чашку, додайте корицю та трішки перцю чилі.
Гарячий лимонад із імбиром та яблучним соком
від відомого кулінара Джеймі Олівера
Лимонад – це найпростіший фруктовий безалкогольний напій, що обов’язково містить цукор, кислоту (частіше за все лимонну) та воду.
Гарячий лимонад радять пити для зміцнення імунітету особливо в холодну пору року.
Для приготування 10 порцій напою вам потрібно:
- 300 г імбиру
- сік 6 лимонів
- 1,5 л яблучного соку
- рідкий мед
- 250 мл темного рому
Приготування:
- Налийте у велику каструлю 2 л води.
- Наріжте неочищений імбир скибочками та додайте у каструлю.
- Доведіть до кипіння, потім зменшить вогонь до мінімуму і залиште на повільному вогні варитись протягом 15 хвилин. Якщо ви дуже любите імбир і хочете зробити напій більш “вогненним”, напередодні залийте імбир холодною водою і залиште на ніч настоюватись.
- Процідіть рідину через сито. Видавіть в каструлю сік з усіх лимонів та додайте яблучний сік.
- Знов процідіть рідину, закип’ятіть. Як тільки доведете до кипіння, додайте мед (за смаком) і добре перемішайте. Лимонад готовий.
- Подавати напій на стіл варто гарячим. Перед подачею додати в кожну склянку 25 мл рому, зверху налити гарячий лимонад.
Обліпиховий чай з медом
традиційній рецепт
Не новина, що обліпиха – це джерело вітамінів. У ній вдвічі більше корисного вітаміну С, ніж у цитрусових, наприклад. Крім того, вона містить антиоксиданти та поліненасичені жирні кислоти, які відповідають за здоровий і молодий вигляд шкіри.
Чай з обліпихи і меду вважається потужним антидепресантом. Крім того, обліпиха лікує застуду та заряджає енергією.
Для приготування напою вам потрібно:
- 150 г обліпихи
- 500 мл води
- 2 столові ложки чорного чаю
- 2 столові ложки меду
Приготування:
- Обліпиху добре промити, більшу частину ягід потовкти (можна в ступці, можна ложкою у глибокій посудині).
- До обліпихового пюре додати ягоди, що залишились, а також чай. Залити окропом і дати настоятися протягом 7-10 хвилин.
- Щоб мед не втрачав корисні властивості, його рекомендується додавати безпосередньо перед вживанням або їсти, запиваючи чаєм.
Примітка: можна готувати напій без додання чорного чаю.
Читайте також: 5 солодких рецептів для чаювання зимовими вечорами
Рецепти збирала Дар’я Андрєєва
0 Коментарів