Меню & пошук

В’єтнамська дизайнерка створила екологічну альтернативу шкірі з відходів морепродуктів і кавової гущі

В’єтнамська дизайнерка створила екологічну альтернативу шкірі з відходів морепродуктів і кавової гущі

На матеріал наносять візерунки, що імітують шкіру тварин.


[ads-pc-2]

В’єтнамська дизайнерка Уйен Тран (Uyen Tran) розробила біоматеріал Tômtex — альтернативу шкірі, яку виготовляють з відходів морепродуктів і кавової гущі, пише Dezeen. 

За словами дизайнерки, біорозкладаний матеріал міцний, але при цьому залишається досить м’яким, щоб його можна було прошити.

«Шкіру використовують у багатьох галузях виробництва, але люди в усьому світі страждають від забруднення, що викликані цією галуззю», — сказала вона. 

Саме тому дизайнерка використала харчові відходи при створенні нового матеріалу. Щорічно світова індустрія продуктів харчування і напоїв виробляє до восьми мільйонів тонн відходів морепродуктів і 18 мільйонів тонн кавової гущі.

Дизайнерка працює у Нью-Йорку і використовує біополімер хітин, який міститься у сировині, зокрема панцирах креветок, крабів, омарів, а також рибній лусці,  для виготовлення матеріалу. Використану кавову гущу Тран бере у місцевих кав’ярнях. 

Колір вона отримує з натуральних матеріалів: вугілля, кави і охри. Водостійкість матеріалу забезпечує шар бджолиного воску. На матеріал наносять візерунки, що імітують шкіру тварин.

«Після змішування всіх інгредієнтів біоматеріал можна вилити у форму, де він буде сушитися на повітрі при кімнатній температурі протягом двох днів», — сказала Тран. «Цей процес не вимагає тепла, тому він економить енергію і зменшує вуглецевий слід».

Після використання матеріал можна переробити. Також він повністю розкладається. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: