Меню & пошук

Шляхами іспанських провінцій: виноробні під іберійським сонцем

Шляхами іспанських провінцій: виноробні під іберійським сонцем

[ads-pc-2]

spain-winetime

Продовжуємо відкривати смаки Старої Європи. У ході спецпроекту з WINETIME ми вже розповідали Вам про Італію і Німеччину, цього ж разу пропонуємо почитати, куди поїхати і що спробувати, коли будете в Іспанії.

Іспанія… На межі мудрості й пристрасті, мужності і краси, вдумливості і безумності… Іспанія – це корида у погляді, але фламенко в душі! Країна із тих, що назавжди залишаються у пам’яті, і зовсім не важливо, чи Ви провели півдня у Барселоні, чи тиждень на землях Андалусії, у кожному разі Іспанія ще довго п’янитиме у спогадах, мріях і планах…

Протягом якогось часу Ви навіть будете прокидатися за звичкою майже на світанку, наче і у Ваших краях 280 гарячих сонячних днів щороку, а тому початок дня аж ніяк не можна проспати, адже це один із тих небагатьох моментів доби, коли температура за вікном ще дозволяє працювати. І сніданок, звісно ж, не готуватимете, за новою звичкою — перекусите в улюбленому кафе, запиваючи кавою заголовки свіжої преси. Перша половина дня буде достатньо бадьорою і продуктивною, от тільки до певної межі! Ви ж бо пам’ятаєте, що вчив старий сеньйор…

 Мучитись на роботі може кожен дурень – працювати треба вчитись без поспіху і з задоволенням.

Під обід пригадається свіжий гаспачо чи духмяна паелья, а по обіді стане по-справжньому складно, адже, як пояснити шефові, що Вам вже спати пора, сієста ж все таки! :) А може у Вашому випадку ніякого шефа над головою й немає, і трохи покимаривши, Ви з легкістю досмакуєте ще один день, хочеться сказати, закінчивши його символічним тапасом за келихом галісійського білого.

А може перше побачення з Іспанією у Вас поки лише в планах?  І Ви впіймали себе на думці, що усі ці еногастрономічні «премудрості» – щось аж надто далеке для Вас поки? Ну зовсім не вірте таким сумнівам! Насправді Вам ще і як по дорозі з нами! Адже ми підготували добірку, що однаково стане у нагоді і давно закоханим в Іспанію, і тим, хто лише придивляється до цього напрямку. Більше того, якщо до поїздки ще далеко, а душа просить вже – трішки смачної Іспанії Ви завжди зможете відшукати в атмосфері і асортименті найближчого до Вас WINETIME.

Галісія

didigrapes

Галісія – нетипова Іспанія. Тут прохолодніше, похмуріше, більше дощів, відчайдушніші вітри – відчувається, що поруч Атлантика. На півдні Іспанії часом навіть жартують про галісійців, мовляв, їм в житті потрібно зовсім небагато: резинові чоботи, шерстяного светра і парасольку. Стиль життя тут і справді напрочуд північний, і в характері людей це відчувається. Типового гарячкуватого іспанця зі стереотипів в Галісії зустрінеш не часто. Але місцеві жителі Вам, скоріш за все, таки сподобаються. Можливо, вони трохи прохолодні, але… Справжні!

Посмакувати. В Галісію насамперед варто їхати на рибу та морепродукти, адже порівняно зі спустошеною середземноморською частиною Іспанії,  в місцевих рибаків у водах Атлантики, як то говорять – роботи з запасом. Вас здивують і кількістю видів, і смаками, і навіть виглядом деяких океанських «персонажів». Також обов’язково варто спробувати бодай кілька галісійських супів і фірмову місцеву випічку Емпанаду – улюблений дорожній «перекус» паломників шляху Святого Якова.

Продегустувати. Специфіка галісійського клімату дозволяє створювати тут, де-факто, найелегантніші білі вина Іспанії. Яскраві, ароматні, свіжі, вони, як і земля, на якій народжуються – повідають Вам історію про іншу Іспанію. Особливо зверніть увагу на сорти Альбариньйо (Albarino) та Годельйо (Godello). Якщо ж відважитесь на щось міцніше, в першу чергу продегустуйте Орухо, традиційний місцевий дистилят із виноградних вичавок.

Кастілія-Ла-Манча

copia

Кастілія-Ла-Манча – серце Іспанії, з її безкраїми полями, виноградниками, оливковими гаями і найрізноманітнішими заповідниками. Саме ці землі колись були свого роду гранню поміж християнством та ісламом, саме тут свого часу героїчно воювали рицарі Калатрави, саме звідси родом епічний Дон Кіхот Сервантеса. Пряний дух місцевої історії тут і досі в повітрі, а серед нечисленного місцевого населення й сьогодні переважають загартовані сонцем пастухи та селяни.

Посмакувати. Знайдете тут духмяні овочі і рідкісні прянощі, сир, м’ясо, вино і усе, чого тільки не попросить у таких місцях душа мандрівника. Серед спеціалітетів особливо варто скуштувати фірмове рагу місцевих пастухів (Gazpachos manchegos), мариновану куріпку (Perdiz en escabeche) або ж кролика із часником (Сonejo al ajillo).

Окремо потрібно згадати і про місцевий овечий сир Манчего, відомий ще з часів стародавніх греків та римлян. Вівці на цих землях тримали віддавна, адже дуже цінувалась їх шерсть, сир же діставався пастухам, і ніхто цьому особливого значення не надавав. Але згодом пікантний Манчего розсмакували і вподобали по всій Іспанії й далеко за її межами. З часом технологія вдосконалювалась, з’явились різні його варіації і на сьогодні Манчего вважається одним із найпопулярніших іспанських сирів у світі. Крім того, у цій провінції роблять також і найкращий в Іспанії мед – Miel de la Alcarria.

Продегустувати. Місцеві вина не настільки популярні, як сир Манчего чи той таки мед, про який ми згадали вище, але вони недорогі і дивовижно дружелюбні за своєю суттю. Із місцевою кухнею поєднуються відмінно, із тутешньою атмосферою ріднять, як ніщо інше. До речі, головний місцевий білий сорт Айрен – світовий рекордсмен за площею насаджень…

Андалусія

AC-0004

Андалусія – це свого роду пік ритму, кольору, аромату, смаку і настрою, що можна відшукати в Іспанії. Різноманіття ландшафтів і кліматичних зон, подих Атлантики і теплий дотик Середземномор’я… – сонця, кажуть, тут настільки багато, що навіть люди світяться з середини – вони життєрадісні і гостинні. Ще одна відчутна особливість регіону – 800 років арабського впливу в історії. Атмосфера настільки казкова, що сюжети із улюблених книг тут, здається, оживають у світлі вечорів, колориті вуличок, у музиці випадкових кафе…

Посмакувати. В ідеалі про смаки Андалусії варто було б написати окремий текст – тут є буквально ВСЕ! Ростуть овочі і фрукти: від повсякденних до найекзотичніших; Атлантичний океан, Середземне море і Гібралтарська протока забезпечують усім можливим і неможливим, що стосується риби та морепродуктів, а ще є десятки різновидів місцевих м’ясних делікатесів. І сотні варіацій щодо приготування й поєднання усіх цих продуктів. Адже різноманітних культур і традицій ці землі увібрали в себе з запасом! Більше того, деякі всесвітньо відомі іспанські гастрономічні спеціалітети розпочались саме з Андалусії. Приміром, гаспачо і тапаси тут вже давно «канонізовані», як мистецтво!

Продегустувати. Андалусія – батьківщина хересів. Саме цим винам тут варто приділити окрему увагу. Дегустуєте їх у чистому вигляді, відшукайте найоптимальніший для себе за рівнем цукру і запасом історії, придивіться, що більше сподобається серед спекотного дня, і що буде ідеально для Вас на вечір, поєднуйте із тапасами і повноцінними місцевими стравами. По завершенню Вашої подорожі, зрозумієте, наскільки ж багатогранний це напій, адже те, що протягом тривало часу в Україні продавали як херес, не було ним у принципі!

Крім того, поруч із хересом в Андалусії створюють також і оригінальний дистилят – Brandy de Jerez.


Така різна, контрастна, але водночас завжди і всюди жива, душевна! Іспанія – країна з післясмаком! І це ми ледве вмістили в один матеріал всього лише три із десятків іспанських напрямків, куди, не вагаючись, варто хоча б одного разу з’їздити. Поїдьте, посмакуйте, відчуйте! Тим часом і ми разом із WINETIME продовжуємо наші смачні пошуки, а значить – далі буде…

Текст: Сергій Шалайко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 Коментарів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: