Води Тихого океану окислилися настільки, що почали роз’їдати панцирі молодих крабів
Води Тихого океану окислилися настільки, що почали роз’їдати панцирі молодих крабів
Це зменшує їхні шанси дожити до дорослого віку.
[ads-pc-2]
Американські вчені встановили, що через глобальне підвищення кислотності в Тихому океані, спричиненому кліматичними змінами, почали страждати молоді краби виду dungeness: їхні панцирі стали менш міцними. Про це повідомляє CNN з посиланням на Національне управління океанічних й атмосферних досліджень.
Знижена міцність панциря робить молодих крабів більш вразливими перед хижаками й зменшує їхні шанси дожити до дорослого віку. Унаслідок цього може зменшитися популяція виду. Як зазначає CNN, краби виду dungeness − важливий елемент комерційної риболовлі на тихоокеанському північному заході. Тож зменшення популяції крабів може вплинути на економіку прибережних районів.
Окислення океану спричинене тим, що він поглинає більше вуглекислого газу з атмосфери, через що у водах знижується показник водню. Кислота роз’їдає не лише панцирі, а й корали. Крім того, вона викликає цвітіння водоростей і підвищення температури води.