Тисячі випадків раку пов’язали з неправильним харчуванням − дослідження
Тисячі випадків раку пов’язали з неправильним харчуванням − дослідження
5,2% захворювань на рак у США могло спричинити неправильне харчування
[ads-pc-2]
Понад 80 000 випадків захворювань на рак серед людей від 20 років у США пов’язали з неправильним харчуванням, пише CNN з посиланням на дослідження, опубліковане в JNCI Cancer Spectrum.
Вчені проаналізували дані за 2015 рік. Виявилося, що близько 5,2% випадків інвазивного раку, діагностованого у США, спричинені харчуванням. Приблизно стільки ж відсотків захворювань на рак викликає алкоголь.
На думку дослідників, до виникнення раку призводять недостатня кількість овочів і фруктів, цільного зерна і молочних продуктів у раціоні. Серед продуктів, які спричиняють найбільший ризик: оброблене м’ясо, червоне м’ясо та солодкі напої.
«Недостатню кількість цільного зерна в раціоні пов’язали з найбільшим ризиком розвитку раку в США. Далі йде недостатнє вживання молочних продуктів, забагато обробленого м’яса в раціоні, недостатнє вживання овочів і фруктів, вживання великої кількості червоного м’яса та солодких напоїв», − стверджує доктор Фенк Фенк Чжен з Університету Тафтса.
Найчастіше неправильне харчування пов’язують з раком товстої кишки і прямої кишки − 38,3% випадків.
Для дослідження використали дані про захворювання на рак із Центру з контролю та профілактики захворювань у США за 2015 рік і дані про харчування дорослих у США з 2013 по 2016 рік. Дослідники застосували порівняльну модель оцінки ризику, аби визначити, який відсоток захворювань міг бути спричинений неправильним харчуванням.