Кава та пиво: науковці пояснили, чому насправді ви їх любите
Кава та пиво: науковці пояснили, чому насправді ви їх любите
Річ не в смакових особливостях
[ads-pc-2]
Науковці Північно-Західного університету (США) з’ясували, чому люди люблять споживати гірку каву, пиво, грейпфрути або, навпаки, стають фанатами солодких напоїв. Результати своїх масштабних досліджень, проведених у Великій Британії та США, вчені опублікували в науковому виданні Science Daily.
Раніше науковці вважали, що за прихильність до того чи іншого продукту відповідають смакові гени. Однак виявилося, що любов до пива чи кави стимулюють гени, які відповідають за психоактивні властивості в мозку після споживання напоїв. Тобто мозок «любить» не сам смак, а те, що з ним відбувається після випитої рідини – йдеться в науковій статті.
«Люди люблять каву та алкоголь за те, що ці напої змушують їх відчувати. Аналогічно із солодкими газованими напоями», – пояснила авторка дослідження Мерилін Корнеліс.
За словами науковців, кава завдяки гіркоті – це те, чого людина мала б уникати на еволюційному рівні.
«Але ми споживаємо її, тому що навчилися прирівнювати смак до ефекту кофеїну», – додала Корнеліс.
У дослідженні брали участь 336 тисяч громадян.