Меню & пошук

Харчування у спеку: три поради для літнього раціону 

Харчування у спеку: три поради для літнього раціону 

Як відкорегувати своє харчування влітку, аби легше перенести високі температури


[ads-pc-2]

Метеорологи Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського визнали червень 2019 року найспекотнішим місяцем у Києві за 139 років. За перший місяць літа зафіксували 11 температурних рекордів. Лікарі попереджають, що такі погодні умови впливають на самопочуття людини. Ми вже пояснювали, що відбувається з організмом у спеку та як працювати продуктивно, коли на вулиці +30. Цього разу розповідаємо, як відкорегувати своє харчування влітку, аби легше перенести високі температури. 


Христина Пеленьо,

тренерка і нутриціологиня 

Готувати сани з літа 

Кардинально змінювати харчування в залежності від погодних умов варто лише тоді, коли ви справді відчуваєте, що те, як харчуєтеся зараз, вам шкодить. В іншому випадку трансформувати свої харчові звички через спеку не потрібно. Але змінивши раціон, все-таки можна покращити своє самопочуття і здоров’я. Правильне харчування влітку покращує стан шкіри, мінімізує запах поту і навіть впливає на засмагу. 

Чим більше у щоденному раціоні людини важкої, смаженої та обробленої їжі – тим важче організму з нею впоратися. Взимку наше тіло витрачає більше енергії, бо змушене зігрівати себе, отже й калорій потребує більше. Коли температура комфортна, тіло не повинне себе зігрівати, а тому потребує менше енергії та їжі. Найкраща порада на цей час – зменшити кількість продуктів.

 

Чим більше у щоденному раціоні людини важкої, смаженої та обробленої їжі і чим більша її кількість загалом – тим важче організму з нею впоратися.

Важливо обмежити споживання м’яса, натомість «готувати сани влітку» і запасатися вітамінами. Зверніть увагу на всі сезонні фрукти та овочі, які поступово з’являються у ці місяці. У липні особливої уваги заслуговують ягоди: вони солодкі, але не містять надлишку цукру. 

Ще одна важлива порада – робити салати, поєднуючи корисні інгредієнти. Термічно обробляти продукти влітку майже не потрібно. Так можна зберегти їхні корисні властивості. 


Не забувати про воду 

У спекотну пору року важливо не забувати про водний баланс. Звичайну денну норму води легко розрахувати, помноживши свою вагу на 0,033. Улітку до цієї цифри можна додати ще 500 мл. Проте постійне понаднормове пиття створює навантаження на нирки. Цікаво, що випити надто багато води і померти майже нереально. Смертельна доза для організму – 9 літрів.

 

Звичайну денну норму води легко розрахувати, помноживши свою вагу на 0,033. Улітку до цієї цифри можна додати ще 500 мл. Проте постійне понаднормове пиття створює навантаження на нирки.

Під час спеки не варто вживати газовану чи солодку воду. Остання псує стан зубів і підвищує рівень цукру. Навіть напої з позначкою «без цукру» містять його замінник – аспартам. При нагріванні ця речовина стає токсичною для організму. Часто солодку воду перевозять з порушенням умов зберігання: у машинах змінюється тепловий режим і сам продукт стає токсичним. Мінеральна газована вода теж не така безпечна, як здається на перший погляд. Штучно доданий газ деякий час допомагає травленню. Небезпека полягає в тому, що поступово організм звикає до «допомоги». Через це травлення погіршується і організм починає постійно потребувати додаткових умов, аби почуватися добре. Найкраще для пиття влітку підійде негазована вода. За бажання до неї можна додавати лимонний сік, м’яту чи ягоди. 


«Я маю залишити порожню тарілку» 

У спекотну пору багато хто їде відпочивати за кордон. У подорожах в екзотичні країни варто куштувати місцеві свіжі фрукти та овочі, але бути обережними з готовими стравами. Їжа може бути надто жирною чи смажитись на іншій, незвичній для вашого організму олії, що може призвести до негативних наслідків. 

 

Обираючи відпочинок з all inclusive, потрібно пам’ятати про збалансований раціон і потрібну кількість їжі. Посуд, а особливо тарілки в ресторанах на курортних зонах, зазвичай більший за розмірами, ніж домашній. При цьому в більшості людей з дитинства існує комплекс порожньої тарілки: мовляв, «мушу залишити порожню тарілку, бо, не доївши, залишу комусь свою силу». Щоб визначити нормальну для себе порцію, варто брати стільки їжі, скільки зможете з’їсти, не мало, але й не забагато. У дорогу із собою варто брати горіхи та ягоди, а ще достатню кількість води. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: