Hermina: ваші шоколадні мрії збуваються
Hermina: ваші шоколадні мрії збуваються
[ads-pc-2]
Минув майже рік з того часу, як ми побували в гостях у цукерні Hermina на Закарпатті та розповіли вам про її тістечка та випічку. Нещодавно ми знову побували там, щоб на власні очі побачити зміни цього чудового закладу: тепер там є ще й є ресторан, нові цукерні відкрились в інших містах, а заклад запускає власну лінію шоколаду. Саме про шоколад і піде розмова сьогодні.
Власниця цукерні, пані Ірина, запустила власну серію так званого ремісничного шоколаду – плиток чорного, молочного або білого шоколаду з додаванням сублімованих фруктів, горіхів та інших неймовірних додатків. Ми вирішили розпитати про все безпосередньо у неї, та дізнатись, як готується такий шоколад.
– Який шоколад любите ви?
– Кажуть, що людина не може прожити на одному лише шоколаді, але я, напевно, змогла б жити на ньому цілий тиждень :) Я дуже люблю чорний шоколад – і чим більший відсоток какао в ньому, тим краще він мені смакує. Шоколад – це солодкий подарунок, який не просто добре смакує, а й піднімає настрій. Здається, немає людей, які були б байдужими до нього.
Як і мій партнер по бізнесу, так і я, ми багато подорожували світом і бачили багато різних шоколадних продуктів. Зараз у Європі дуже популярним стає так званий ремісничий шоколад: плитки шоколаду, оздоблені додаванням сухофруктів, зацукрованими квітами та горішками.
– В чому головна особливість такого шоколаду?
– Головний позитив, я вважаю – це можливість створити дуже велику кількість різних варіацій шоколаду та додатків до нього. У нашому інтернет-магазині зараз понад 100 різних варіацій: шоколад з зацукрованою м’ятою, базиліком, морською сіллю насиченою вином, тобто це не лише солодкі фрукти чи горішки, до яких ми всі звикли.
Ми подумали, що в Україні цей напрямок ще зовсім не розвинутий і невідомий широкому загалу, і створили власну торгову марку шоколаду Hermina. В нашому інтернет-магазині є онлайн-конструктор, за допомогою якого ви можете власноруч створити замовлення, а ми виготовимо його вам у триденний строк. Для початку треба обрати основу – плитку чорного, молочного або білого шоколаду, після чого додати інгредієнти за смаком.
– Як виготовляються сублімовані фрукти, які ви додаєте в шоколад?
– Технологія сублімації – це метод вакуумного витискання вологи з фруктів, яке залишає всі смакові та кольорові якості продукту без жодних консервантів. Умовно кажучи, ми можемо зберегти полуниці та яблука, не консервуючи їх шкідливими емульгаторами і не малюючи барвниками – фрукти залишаються такими ж, як і були. Зараз, як бачимо, це популярний напрямок у світі – organic food. Сублімовані фрукти навіть можна брати в походи – вони зберігають всі вітаміни і смакові якості, і в поєднанні з водою вони стають такими ж, як були раніше.
Мало хто знає, наприклад, як смакують зацукровані пелюстки фіалок (а це, до слова, був улюблений десерт австро-угорської імператриці), троянди, жасмин, сушені волошки чи лаванда. Всі ці додатки мають прекрасний смак і своїм виглядом чудово декорують шоколад.
– Скільки часу займає створення одного такого шоколаду?
– В принципі немає різниці, чи ми працюємо над партією шоколадок, чи над однією плиткою. Всього необхідно близько кількох годин, щоб створити такий шоколад, проте потрібно дотримуватись головних умов: це хороший інгредієнт та правильна температура. В якості основи ми використовуємо бельгійський шоколад – один з найкращих та визнаних у світі.
– Багато хто цікавиться терміном придатності шоколаду. Як довго його можна зберігати?
– Стандартні терміни зберігання шоколаду – до двох років. Але зважаючи на те, що ми виробляємо його вручну та переважно на персональне замовлення, ми не хотіли ставити занадто високі терміни зберігання, аби в людей не закрадались сумніви у штучності продукту чи наявності у ньому консервантів. Ми рекомендуємо спожити його протягом півроку з часу виготовлення.
Звісно, якщо шоколад хороший і зберігається у відповідних температурних умовах, то він може простояти і рік і два, але в більшості випадків люди неправильно його тримають – або в холодильнику (нижче норми) або десь в теплі (вище норми). Якісний шоколад має бути блискучий і красивий, а звук при ламанні – хрусткий і чистий.
– Як плануєте розвивати цей напрямок у майбутньому?
– В нас зараз дуже багато ідей з приводу того, що ми можемо зробити. Ми почали з ремісничого шоколаду, який можна придбати через інтернет з доставкою по всій Україні, а також у наших цукернях. Хотілося б продовжити роботу і в інших напрямках: для прикладу, вже зараз ведемо переговори з одним з виноградарів, щоб організувати спільні винно-шоколадні дегустації.
В Європі популярними є дегустації, що сполучають виробників вина, сиру та шоколаду, і нам хотілось би запровадити такий досвід і в Україні. В нас є чимало хороших виноградів, то чому б не спробувати? Це хороший варіант і для чоловіків, і для жінок: чоловіки наприклад можуть дегустувати вино, а їх жінки – куштувати шоколад з улюбленими додатками.
11 коментарів