Меню & пошук

Еко-лайфхак: 11 простих звичок, що рятують планету

Еко-лайфхак: 11 простих звичок, що рятують планету

Як відмовитися від пакетів, м'яса по понеділках та скрабів для тіла


У новій рубриці «Еко-лайфхак» Inspired розмовляє з людьми, які ведуть екологічний спосіб життя, відмовляються від зайвого та намагаються зберегти природу простими щоденними звичками. Перша героїня рубрики Катя Ульянова − екологиня за професією та стилем життя. Катя ділиться власними екологічними лайфхаками та пояснює, навіщо нести все сміття додому, відмовитися від скрабів для тіла і як власна кружка для кави рятує природу.

Еко-лайфстайл у мене почався з освіти − ще в школі мене дуже сильно надихало те, як вчителька хімії на уроках розповідала нам про відповідальне ставлення до природи, переробку сміття, про те, що потрібно елементарно свідомо ставитися до того, що ми п’ємо, їмо, якою косметикою користуємося. Усі ці розмови вплинули не лише на мої користувацькі звички, а й надихнули отримати екологічну освіту та стати екологинею.

З 10 класу я почала потроху сортувати макулатуру та скло. А одного разу помітила, що у мене на тумбочці назбиралося близько 10 пляшок від води. І коли я побачила їх разом, у мене просто рука не піднялася викинути їх у смітник. Так до сортування паперу і скла приєдналися ще й ПЕТ-пляшки.

А через 5 років після цього, коли я вийшла заміж, і ми з чоловіком переїхали у власну квартиру, я почала сортувати ще більше сміття, бо тепер у власній квартирі я можу робити те, що вважаю потрібним.

Я намагаюся жити за правилом трьох R − refuse (відмовлятися), reuse (використовувати повторно), recycle (переробляти).

Лайфхак 1: Ходити за покупками з торбою та судочками

Найперше і найпростіше − відмовитися від запакованих продуктів. Купуючи овочі чи фрукти, я не беру пакети, а користуюся багаторазовими торбами і судочками для вологих продуктів, таких як м’ясо чи риба. Взагалі, я частіше купую продукти на ринку, ніж в супермаркеті. Люди там абсолютно нормально ставляться, коли я прихожу зі своїми торбами, корзинками чи відерцями і відмовляюся від пакетів. Дехто на це дивно реагує, і їм доводиться пояснювати, наскільки пакети забруднюють планету, але я тільки рада це робити.

Для круп можу приносити власні пакети. У мене є певна кількість пакетів вдома, які я використовую повторно, перу та висушую. А коли вони зношують повністю, я їх здаю. Тобто я поки що не zero waste, у мене вдома також є сміття, але я намагаюся зводити його до мінімуму, а влітку планую повністю відмовитися від пакетів.

Лайфхак 2: Купувати якомога менше запакованих продуктів

Такий спосіб життя цікавий тим, що ти постійно шукаєш компроміси між тим, що краще для навколишнього середовища, і прийнятне для тебе за якістю та ціною.

Це не значить, що потрібно повністю відмовлюсь від різного шоколаду, печива, вафельок, цукерок, адже зараз продається, наприклад, шоколад в паперових обгортках, тому компроміс знайти можна.

Коли все-таки потрібно купити якийсь продукт в упаковці, я обов’язково звертаю увагу на маркування, щоб потім це можна було віддати на переробку.

Такий спосіб життя цікавий тим, що ти постійно шукаєш компроміси між тим, що краще для навколишнього середовища, і прийнятне для тебе за якістю та ціною. До речі, найчастіше в незрозумілих упаковках без маркування продаються дуже неякісні продукти або напівфабрикати, які є також некорисними для здоров’я.

Лайфхак 3: Купувати свіжі продукти місцевого виробництва

Я намагаюся завжди дивитися на склад продуктів, на те, звідки їх привезли, звертати увагу, в що вони упаковані. Спочатку це може здаватися трохи складним і забирати час, але до цього звикаєш і починаєш робити все на автоматі.

А взагалі чим менше продукт запакований, чим свіжіший він і чим менше потребує транспортування, тим екологічнішим він є. Набагато краще купувати продукти, вирощені в Україні, ніж, наприклад, в Іспанії. Чим коротший шлях продуктів до твого дому, тим менший екологічний слід вони мають − під час їхнього транспортування здійснюється менше викидів в атмосферу.

Чим свіжіший продукт, тим менше води і пластику було для нього використано. Бо для того, щоб виготовити напівфабрикат на підприємстві, потрібна величезна кількість ресурсів. Саме тому я купую сирі немиті продукти, і готую їх сама вдома.

Лайфхак 4: Meat Free Monday

Я нещодавно почала практикувати Meat Free Monday. Це всесвітня акція, започаткована сім’єю Пола Маккартні (співзасновник гурту The Beatles), сенс якої полягає в тому, щоб відмовлятися від м’яса по понеділках. Це дозволяє частково скоротити шкідливий вплив м’ясного виробництва на довкілля. Така акція − хороший вихід для тих, хто не хоче повністю відмовлятися від м’яса.

Лайфхак 5: Носити воду в багаторазовій пляшці

Набагато зручніше та економніше носити воду у власній пляшці, ніж щоразу купувати нові пластикові або скляні пляшки. Але кожен з нас може час від часу забути пляшку вдома. І дехто вважає, що в такому випадку екологічніше купувати воду в скляній пляшці, але, насправді, це не так. Краще купити пластикову пляшку і потім відправити її на переробку, аніж купити воду у склі. Перевезення склотари потребує більше транспорту через те, що вона важча за пластик. Більше машин і більше викидів в атмосферу. Якщо ви збираєтесь використати куплену пляшку ще багато разів, то все ж таки краще надати перевагу скляній, оскільки скло інертне і не шкодить здоров’ю, а пластик першої категорії, який найчастіше запакована вода, використовувати повторно шкідливо.

Купуючи багаторазову пластикову пляшку, треба звертати увагу на її маркування та обирати поліпропілен (номер 5) або поліетилен низького тиску (номер 2). А немаркована пластикова пляшка свідчить про недобросовістність виробника і може бути шкідливою для здоров’я.

Лайфхак 6: Носити власну кружку для кави

Культура кави з собою дуже глибоко вкорінилася в нашому житті, і через це щодня тисячі паперових стаканчиків опиняються на смітнику.

Зараз я намагаюся частіше пити каву прямо в кав’ярні з багаторазового посуду, але коли немає часу сидіти в закладі, то найкраще носити з собою власну кружку.

Лайфхак 7: Нести сміття додому

А у випадку, коли кружки у мене з собою немає, і потрібно взяти каву з собою і бігти, я завжди забираю стаканчик додому, щоб потім здати в переробку.

Лайфхак 8: Сортувати сміття

Оскільки я не zero waste, і сміття у мене вдома з’являється, я його завжди сортую. Окремо збираю макулатуру, скло і різні види пластику, алюмінієві банки та бляшанки. Найчастіше в моєму побуті на переробку йдуть такі види упаковок:

ПЕТ (пластик, що позначається номером 1) − найчастіше, це пляшки від води.

Пластик низького тиску (з позначкою 2) − це відносно безпечний пластик. Частіше за все він зустрічається у вигляді пляшок від йогурту, стрейч-плівки та пластикових кришечок від напоїв.

Поліетилен високого тиску (під номером 4) − це звичайні пакетики. Зараз я намагаюся взагалі їх уникати, бо Київміськвторресурси тимчасово припинили їх збирати.

Поліпропілен (пластик під номером 5) − пластик, з якого роблять судки.

Тетра-Пак − упаковки від соків і томатної пасти.

Пюр-пак − упаковки від кефіру, молочних та кисломолочних продуктів.

 

Усе це я мию, висушую, стискаю, збираю в коробці та зберігаю вдома. У нас немає машини, ми не можемо вивозити регулярно все сміття, тому деякі його види можуть збиратися по кілька місяців. Потім я виношу все це в пункт переробки у своєму районі.

Лайфхак 9: Вимикати електроприлади з розетки

Коли прилад вимкнений, але підключений до мережі, невелика кількість електроенергії все одно використовується, а за рік ці витрати стають досить відчутними, особливо у великих квартирах. Можна тільки уявити, скільки електроенергії використовується дарма по всьому світу через зарядку для телефона чи ноутбука, які нам просто лінь витягнути з розетки. Але це робити дуже просто, це взагалі не вимагає жодних зусиль, окрім як вийти з режиму автопілоту.

Окрім цього, зараз ми працюємо над енергоефективністю нашого дому не лише з екологічних, а й з фінансових мотивів. Ми встановили бойлер та аератор для кранів і використовуємо ЛЕД-лампи, що дозволяє суттєво економити воду та електроенергію.

Лайфхак 10: Купувати одяг у місцевих виробників або на секонд-хенді

Раніше мені здавалося, що купувати одяг на секонд-хенді − це жахливо, бо хтось його носив. Але тепер у мене змінилося ставлення до цього, я зрозуміла, що потрібно свідомо підходити до того, скільки одягу я купую і де. Одяг має великий екологічний слід через ту кількість ресурсів, що використовується для його виробництва і транспортування.

Зараз у мене половина гардеробу із секонд-хенду, але ті, кому такий варіант не підходить, можуть просто купувати одяг в місцевих виробників замість мас-маркету, бо це значно екологічніше і етичніше. В моєму гардеробі звичайно є і деякі бренди мас-маркет, але його стало набагато менше, оскільки хвороба логоманії пройшла і вже неважливо чи є на моїх речах модні лейбли.

Лайфхак 11: відмовитися від скрабів

Скрабуюча речовина з більшості скрабів у мас-маркеті − це дрібно гранульований пластик. Деякі бренди використовують для цього перемелені кісточки, каву або цукор, але більшість масових виробників додає туди пластик. Із наших каналізацій він потрапляє в річки, моря, океани. Ця речовина практично непомітна і її нереально відфільтрувати, тому краще просто не використовувати скраби.

І ще кілька лайфхаків

Коли я активно збирала інформацію про екологічний спосіб життя, я натрапила на цікаву статтю ООН про те, як захищати природу, не встаючи з дивана. Там я знайшла дуже прості та банальні поради, як наприклад, не використовувати фен і сушилку для одягу, платити через онлайн банкінг і не брати чек, не використовувати побутову хімію для прибирання, замінюючи їх содою, відмовитися від вологих серветок, бо від бактерій вони не позбавляють, а от довкілля забруднюють.

Корисні ресурси

Як врятувати планету − гід ООН для ледачих.

Читати рекомендації щодо сортування сміття.

Фото: Анна Бобирєва

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: