Меню & пошук

Приречені на змову: хто, чому і з яких причин вірить у теорії змови

Приречені на змову: хто, чому і з яких причин вірить у теорії змови

Деякі теорії завдають шкоди окремим народам або навіть планеті


[ads-pc-2]

1796-ого науковець Едвард Дженнер винайшов першу в світі вакцину від віспи. Того ж року з’явилася перша група антивакцинаторів. Її прихильники поширювали брошури з псевдонауковими текстами й агітували населення відмовлятися від щеплень, бо ті нібито їх навмисно вбивають. Антивакцинатори вважали: усі вакцини – це світова змова проти пересічних людей. Та теорії змов були популярні у всі часи історичного розвитку. Імператор Нерон ще біля 2 тис. років тому був упевнений, що у масштабній пожежі 64 року в Римі були винні християни. Тому організував погроми й страти прихильників релігії. Чому люди вірять у теорії змов, які з них сьогодні на хвилі популярності та чи можна цьому запобігти, пояснює Ілля Ягіяєв, кандидат психологічних наук.


Ілля Ягіяєв, кандидат психологічних наук.

Розпочати варто з визначення теорій змови. Це неперевірене й відносно малоймовірне твердження про змову. У її основі – переконання, що всі важливі події в житті країни чи світу є результатом таємної угоди, яка обов’язково здійснюється неприродно злою й могутньою групою людей.

Особливість теорій змови – це відкидання випадковості щодо важливих соціальних, політичних, економічних процесів. Усе важливе, що відбувається, є нібито наслідком таємного умислу. А особи, які це здійснюють, завжди бажають зла всьому світу. Та й сам світ поділений на уявний, ілюзорний і справжній, де у таємниці та темряві могутні злодії вирішують долю світу.

Теорії змови неможливо спростувати, бо людина, що в них вірить, завжди буде винахідливо вишукувати нові й нові аргументи. Одна з визначальних рис прихильників теорій змови – уважність до найдрібніших деталей і неузгодженостей. Проте часто ігнорують докази проти їхнього погляду. Вони можуть вірити у взаємовиключні речі, але серед них ніколи не буде інформації з офіційних джерел.

via GIPHY


Чому люди на них ведуться?

Причин віри у теорії змови кілька. Зазвичай це пов’язано з певним психологічним неблагополуччям: безсиллям; відчуттям депривації; відсутністю персонального контролю над власним життям і життям своїх близьких; невизначеністю; участю в маргіналізованій, непривілейованій групі.

У соціальній психології є така теорія обґрунтування системи (system-justification theory). У ній науковці виділяють три групи людських потреб: епістемічні (тобто бажання суб’єктивної впевненості, структури знання про світ); екзистенційні (або бажання захищеності, безпеки і контролю); соціальні (бажання належності й підтримки позитивного уявлення про себе та власну групу). Люди вдаються, зокрема, до теорій змови, аби компенсувати незадоволеність цих потреб.

Теорії змови підвищують індивідуальне й групове его, зображують їх у позитивному світлі. Група, до якої належить людина, вигадує собі переваги й чесноти, і цим нібито викликає заздрість зі сторони могутніх злих сил.

Схильність віри у забобони й теорії змови також сильна в самотніх людей або яких суспільство з тієї чи тієї причини не приймає. Об’єктивно низький соціальний статус і рівень доходу також підвищує вірогідність віри в теорії змови.

Освічені люди загалом рідше вірять у теорії змови. Втім вони однаково можуть потрапити на гачок, якщо спрацює якийсь тригер. У США серед афроамериканців і в мусульманських країнах зв’язок освіти й віри в теорії змови виявлено не було. Тобто є освічені афроамериканці, які вважають, що весь світ – це так звана змова «білих» і вони несуть загрозу всьому. Найімовірніше, там спрацювали дієвіші чинники, наприклад, ідентифікація з групою, яка перебуває під загрозою.

Серед інших чинників віри у змови – схильність бачити світ, як боротьбу добра зі злом. Теорія змови стає запрошенням приєднатися до меншини, небагатьох обраних, що знають правду й готові боротися за неї.

via GIPHY

Серед інших чинників віри у змови – схильність бачити світ, як боротьбу добра зі злом. Теорія змови стає запрошенням приєднатися до меншини, небагатьох обраних, що знають правду й готові боротися за неї. Також спрацювати може співчуття до слабких: на спортивних змаганнях приблизно ¾ вболівають за слабку команду (якщо не грає своя команда). Теоретики змови можуть виглядати дисидентами, що борються з великою корумпованою гідрою.

На віру в теорії змови безумовно впливає паранойяльність особистості. Це схильність вбачати в усьому таємний сенс. І паранойя, і теорії змови передбачають недовіру до інших. Проте є відмінності. Конспірологи не довіряють могутнім організаціям і групам, параноїки – усім взагалі. Крім того, конспірологи вважають, що суспільство перебуває під загрозою, параноїки – що саме вони.

Якщо люди самі схильні до змовництва, вони з більшою вірогідністю повірять у змову з боку інших. Тут спрацьовує механізм проєкції, як і, скажімо, у контексті корупції тощо. Проєкція – перенесення своїх думок, намірів, мотивів, настроїв тощо на інших.

Для того, щоб почати мислити відповідно до сучасного стану розвитку науки, треба докладати зусиль, тоді як дитяче мислення дається нам без зусиль.

Також у конспірологію включаються когнітивні механізми. Малі діти вірять, що природний світ має приховані цілі, а не є результатом законів природи й випадковості. Наприклад, сонце сходить, щоб нас зігріти, фрукти ростуть, щоб нам було що їсти. Для того, щоб почати мислити відповідно до сучасного стану розвитку науки, треба докладати зусиль, тоді як дитяче мислення дається нам без зусиль. Деякі дорослі потрапляють на той самий гачок: усе, що відбувається, є результатом чийогось замислу. Згадайте, коли ви хвалили або лаяли неживий об’єкт, наприклад: смартфон або комп’ютер. У теоріях змови спрацьовує той самий механізм.

via GIPHY


Технології й теорії змови

Сучасні технології дають можливість швидкого, майже миттєвого розповсюдження інформації. Теорії змови не є винятком. До цього додаються ще й алгоритми пошукових систем: варто один раз пошукати інформацію з тієї чи тієї теми – про масонів – і якийсь час бачитимете рекламу ресурсів, де йдеться про них.

Проте не варто звинувачувати лише інтернет: теорії змови були вже у давньому Римі, Єгипті, існували в Середньовіччі. У сталінському СРСР і гітлерівській Німеччині говорили про саботаж і змови з боку куркулів, «ворогів народу», японських самураїв, євреїв, капіталістів тощо.

У США протилежних конспірологічних поглядів дотримувалися і дотримуються як білі расисти, так і деякі афроамериканські радикальні групи. Усе це і багато інших для людського виду речей відбувалося задовго до того, як з’явилися нові технології комунікації.

Найбільше свідчень про теорії змови у Сполучених Штатах. Там більшість населення вірить у те, що вбивство Джона Кеннеді 1963 року не було розслідувано належним чином, офіційна версія сфальсифікована і від громадськості приховують важливі нюанси справи.

via GIPHY


Найпопулярніші теорії

Найбільше свідчень про теорії змови у Сполучених Штатах. Там більшість населення вірить у те, що вбивство Джона Кеннеді 1963 року не було розслідувано належним чином, офіційна версія сфальсифікована і від громадськості приховують важливі нюанси справи. Наразі це найпопулярніша теорія змови. Але в кожній країні є свої актуальні теорії.

Серед актуальних зараз пригадується заперечення глобального потепління, існування ВІЛ-інфекції й теорія змови вакцинаторів. Самі по собі переконання, що ВІЛ, змін клімату немає або що вакцини викликають аутизм теоріями змови не є. Проте вони ними стають, коли супроводжуються ідеєю, що вчені спеціально приховують істину в інтересах фармкомпаній. Віра в НЛО та викрадення прибульцями – це радше американська історія, утім вірять у такі речі в усьому світі.

Загалом, теорії змови є скрізь, проте мають свої особливості в різних регіонах планети. На пострадянському просторі людей старшого віку цікавлять питання «Хто розвалив Союз?». І тут варіантів купа: євреї, масони, ЦРУ чи всі разом. Ще одне питання, яке турбує багатьох, чи помер Сталін своєю смертю? «Звісно ж ні!» І до вибуху Чорнобиля доклалися американці.

Через теорії змови люди можуть менше брати участь у політичному житті. Наприклад, відмовлятися від голосування. Мовляв, це не має сенсу, якщо Світовий Уряд уже вирішив, хто має очолювати ту чи ту державу.

via GIPHY


Наслідки

Через теорії змови люди можуть менше брати участь у політичному житті. Наприклад, відмовлятися від голосування. Мовляв, це не має сенсу, якщо Світовий Уряд уже вирішив, хто має очолювати ту чи ту державу. Хоча, як показує досвід, сенс завжди є. А така апатія дуже шкідлива. Часто наслідком цього може стати прихід до влади популістів або, навпаки, радикалів.

Може бути відмова від медичної допомоги. Дуже часто, особливо на пострадянському просторі, люди вірять у силу «народної медицини». Сама ця віра змовою не є, але багато хто переконує: фармкомпанії навмисно заперечують властивості подорожника чи кропиви, щоб продати свої дорогі ліки. Також існує версія, нібито нові віруси створюють спеціально, щоб потім від них продавати ліки. Люди роками можуть не лікуватися й запускати власні хвороби, бо переконані, що для цього немає ніякого сенсу.

Особливо це стосується вакцинації: до неї ставляться негативно саме через розповсюдження абсурдних свідчень, що її побічні ефекти (аутизм, аутоімунні захворювання тощо) приховують злі потаємні сили. Ця проблема присутня як в Україні, Європі, так і в США. До того ж часто це роздувають і підтримують ще й зовнішні сили. Наприклад, 2018-ого вчені з університетів у Вашингтоні, Балтиморі та Мериленді опублікували  дослідження, у якому викрили російських тролів, що агітували американців відмовитися від вакцин. Зараз там тривають розслідування й судові справи щодо цього, бо відмова від вакцин насправді дуже й дуже серйозна.

Крім того, теорії змови можуть «полегшувати», «давати дозвіл» на скоєння дрібних злочинів. Такі результати наукового дослідження опублікували дослідники Стаффордширського й Кентського університетів у лютому цього року.

via GIPHY

Крім того, теорії змови можуть «полегшувати», «давати дозвіл» на скоєння дрібних злочинів. Такі результати наукового дослідження опублікували дослідники Стаффордширського й Кентського університетів у лютому цього року. Ті, хто вірив, що принцесу Діану вбили спецслужби, могли дозволити собі замінити товар, фактично не маючи на це права, вимагати гроші, щось вкрасти з магазину тощо.

І найжахливіший приклад з історії: Гітлер змусив повірити мільйони людей у всесвітню змову євреїв. Не варто далі розказувати, до яких злочинів це призвело.


Чи можна здолати світовий уряд теорії змови?

Теорії змови навряд чи можна остаточно подолати. Найімовірніше, розумніше ставити завдання зменшити вплив теорії змови на суспільне життя, змирившись із тим фактом, що деякі люди, вочевидь, завжди будуть вірити у щось ірраціональне.

Для зменшення впливу теорій змови на суспільство важливо, щоб люди мали якомога менше підстав відчувати загрозу як фізичну, так і власній гідності й ідентичності, могли задовольнити свої обґрунтовані потреби, мали можливості для розвитку. Також щоб брали відповідальність за своє життя, тобто ставали дорослими.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: