Німецький дизайнер перетворює яйця на біопластичний посуд
Німецький дизайнер перетворює яйця на біопластичний посуд
Так зменшує кількість харчових відходів
[ads-pc-2]
Німецький дизайнер Бассе Штітген намагається вирішити глобальну проблему харчових відходів, перетворюючи їх на корисні предмети побуту. З яєчної шкаралупи він виробляє посуд – чашки, блюдця, тарілки, підставки. У такий спосіб дизайнер демонструє «матеріальність» харчових відходів, пише Dezeen.
«Щорічно в середньому 6,4 мільярда курей несуть 1,1 трильйона яєць. Однак третина всієї їжі на планеті щороку йде в смітник. Особливо товари, які мають короткий термін придатності. Зокрема яйця. Які до того ж мають крихку оболонку й частина з них псується від самого лише транспортування», – розповідає Штітген.
Тому він збирає зіпсовані яйця в пекарнях, магазинах та ресторанах. Білок висушує, а шаралупу подрібнює. Змішує ці елементи, після чого поміщає їх в алюмінієву прес-форму за температури 200 градусів.
У результаті білок альбуміну під впливом тепла і тиску самостійно утворює біополімери. Цей процес відбувається без будь-якого додаткового пластифікатора. Тобто яєчний пластик – цілком органічний.