Меню & пошук

За останні 30 років Південний полюс нагрівався втричі швидше, ніж інші регіони Землі — дослідження

За останні 30 років Південний полюс нагрівався втричі швидше, ніж інші регіони Землі — дослідження

За словами вчених, головною причиною потепління було підвищення температури поверхні моря.


[ads-pc-2]

За останні 30 років Південний полюс нагрівається втричі швидше, ніж середні світові показники. Про це пише CNN з посиланням на дослідження, опубліковане у журналі Nature Climate Change. 

Це може стати причиною танення льодовикових щитів Антарктики, а також вплинути на морське життя в регіоні й підвищення глобального рівня світового океану.

Раніше вчені припускали, що тільки зовнішні райони полюса тануть, у той час як центральна частина залишається ізольованою й не піддається впливу глобального потепління. 

«Це підкреслює, що потепління є глобальним, і воно впливає на ці віддалені місця», — сказав Кайл Клем, один з авторів дослідження з Університету Веллінгтона у Новій Зеландії. 

Команда вчених проаналізувала дані метеостанції на Південному полюсі, а також кліматичні моделі для вивчення потепління в регіоні. Вони виявили, що в період з 1989 до 2018 року Південний полюс нагрівся приблизно на 1,8°C, тобто зі швидкістю +0,6°C за десятиліття — втричі більше, ніж в середні світові значення.

За словами вчених, головною причиною потепління було підвищення температури поверхні моря. За останні 30 років потепління в західній частині Тихого океану — області поблизу екватора на північ від Австралії і Папуа Нової Гвінеї — означало збільшення кількості теплого повітря, що переноситься на Південний полюс.

За даними Всесвітньої Метеорологічної Організації, крижаний покрив Антарктики містить достатньо води, щоб підняти глобальний рівень моря майже на 200 футів (60,96 м). 

Команда дослідників також виявила, що природні чинники потепління «діяли в тандемі» з глобальними викидами парникових газів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: