Язик людини може розпізнавати не тільки смак, а й запах − дослідження
Язик людини може розпізнавати не тільки смак, а й запах − дослідження
Тому «солодкий» запах може допомогти зменшити вживання цукру
[ads-pc-2]
Людський язик може розпізнавати не лише смаки, але й запахи, пише The Guardian з посиланням на нове дослідження вчених із Філадельфії.
Раніше вважалося, що язик лише розпізнає смаки солодкого, солоного, кислого чи гіркого завдяки смаковим рецепторам − білкам, що взаємодіють із рецепторами їжі. А запах їжі розпізнає тільки ніс. Але під час дослідження вчені з’ясували, що клітини смаку також можуть виявляти запахи.
Вчені наголошують, що результати дають можливість впливати на відчуття смаку за допомогою запаху. Наприклад, до солодощів можна додавати менше цукру, але більше запаху, але при цьому людина не відчуватиме, що їжа менш солодка.
Це зменшує необхідність додавати в продукти багато цукру і допоможе в боротьбі з ожирінням − стверджує доктор Махмед Озденер, який очолив дослідження в Monell Chemical Senses Center у Філадельфії.