Відсутність корисних продуктів у раціоні спричиняє більше смертей, ніж транс-жири і цукор
Відсутність корисних продуктів у раціоні спричиняє більше смертей, ніж транс-жири і цукор
Це показало глобальне 27-річне дослідження
[ads-pc-2]
Відсутність достатньої кількості корисних продуктів і високий вміст солі в раціоні – гірші для здоров’я, ніж наявність у ньому шкідливих продуктів, пише CNN з посиланням на глобальне 27-річне дослідження.
Одна з п’яти смертей у світі у 2017 році − близько 11 мільйонів людей − сталася через велику кількість натрію в раціоні та відсутність цільнозернових продуктів, фруктів, горіхів і насіння. Дослідження показало, що дієта з недостатньою кількістю поживних речовин шкідливіша, ніж вживання трас-жирів, солодких напоїв та червоного м’яса.
Попередні дослідження і дієтичні рекомендації фокусувалися на негативному впливі шкідливих продуктів на організм, проте ігнорували те, як шкодить відсутність у раціоні корисних продуктів.
«У багатьох країнах погане харчування спричиняє більше смертей, ніж паління та високий тиск», − каже головний автор дослідження Ашкан Афшін.
Аналіз причин смертей, які пов’язують з неправильним харчуванням, показав, що головними трьома факторами ризику в США стали низький рівень цільного зерна в раціоні, недостатня кількість насіння та горіхів і велика кількість солі. Вживання обробленого м’яса, транс-жирів та солодких напоїв опинилися відповідно на сьомому, дев’ятому та одинадцятому місцях за рівнем ризику.