Перець чилі може знизити ризик смерті від інфаркту й інсульту
Перець чилі може знизити ризик смерті від інфаркту й інсульту
Його потрібно їсти щонайменше чотири рази на тиждень.
[ads-pc-2]
Нове дослідження Середземноморського неврологічного інституту «Нейромед» в Італії виявило, що регулярне споживання перцю чилі може знизити ризик смерті від хвороб серця й інсульту. Результати були опубліковані 16 грудня в журналі Американського коледжу кардіології. Експеримент проводили в Італії, де чилі є поширеним інгредієнтом. У дослідженні порівнювався ризик смертності 23 000 людей, деякі з яких їли чилі, а деякі — ні.
Дослідники контролювали стан здоров’я й харчові звички учасників протягом восьми років. Виявилося, що ризик померти від серцевого нападу був на 40% нижче серед тих, хто їсть перець чилі щонайменше чотири рази на тиждень.
«Цікавим фактом є те, що захист від ризику смертності не залежав від типу дієти, якої дотримувалися люди», — каже провідна авторка дослідження Маріалаура Боначчі, епідеміологиня з Середземноморського неврологічного інституту «Нейромед». «Іншими словами, хтось може дотримуватися здорової середземноморської дієти, а інший може харчуватися менш здорово, але для всіх них перець чилі володіє захисним ефектом», — додала вона.
Тепер команда планує дослідити біохімічні механізми, які роблять чилі корисним для нашого здоров’я. Зовнішні експерти високо оцінили дослідження, але вказали на деякі його обмеження. Дуейн Меллор, дієтолог і старший викладач Астонської медичної школи у Великобританії, сказав, що стаття «цікава», але «не вказує причинно-наслідковий зв’язок» між споживанням чилі й користю для здоров’я. Інші експерти зазначили, що позитивний ефект можна пояснити тим, як перці використовують у загальній дієті. Наприклад, люди могли споживати гострий перець у вигляді приправи до свіжих овочів.
«Перець чилі може бути просто маркером якогось іншого чинника харчування або способу життя, який не був врахований, але, якщо щиро, такого роду невизначеність, зазвичай, присутня в епідеміологічних дослідженнях, й автори визнають це», — сказав Ян Джонсон, дослідник харчування в Quadram Institute Bioscience у Великобританії.