Меню & пошук

Люди, які вчаться на минулих невдачах, з більшою ймовірністю досягають успіху — дослідження

Люди, які вчаться на минулих невдачах, з більшою ймовірністю досягають успіху — дослідження

Вчені проаналізували бази даних з інформацією про дуже різні типи невдач і успіхів.


Дослідники зі Школи менеджменту Келлога виявили, що люди, які вчаться на своїх попередніх спробах і невдачах, з більшою ймовірністю досягають успіху у довгостроковій перспективі. Про це пише Business Insider. 

Дослідження проводив доцент кафедри менеджменту Дашунь Ван з колегами. 

Вони проаналізували бази даних з інформацією про дуже різні типи невдач і успіхів, наприклад, заявки на грант, подані в Національні інститути охорони здоров’я (NIH) в період з 1985 по 2015 рік або бази даних Національної асоціації венчурного капіталу про 58 111 стартапів, які отримали венчурне фінансування з 1970 по 2016 рік.

Ці області «дуже різняться, — сказав Ван, — але якими б різними вони не здавалися, цікаво те, що всі вони, як виявилося, демонструють дуже схожі, передбачувані закономірності».

Дослідники виявили, що більшість людей знаходиться між двома крайнощами: частина не робить висновків зі своїх невдач і починає все з нуля. Водночас ті, хто досягав успіху, вміли враховувати минулі помилки і вчитися на них.

Модель дослідників передбачає, що у тих, хто не вчиться на минулих невдачах, мало шансів на успіх — оскільки вони витрачають час на «пошуки нових версій», а не вдосконалення початкових спроб. 

Якщо ж здатність людини вчитися на попередніх спробах перевищує певний поріг, вона зрештою досягне успіху. 

На практиці це означає, що є мінімальна кількість відмов, на основі яких людина має навчитися. Дослідники визначили такий мінімальний поріг невдач для грантів, які подавали в Національні інститути охорони здоров’я  —  близько 3.

Крім цього, дослідження спростовує поширене уявлення про те, що успіх — це результат чистої випадковості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: