Дієту з високим вмістом клітковини пов’язали зі зменшенням ризику серцевих хвороб − дослідження
Дієту з високим вмістом клітковини пов’язали зі зменшенням ризику серцевих хвороб − дослідження
Сочевиця, боби і пшеничні висівки в раціоні продовжують життя
[ads-pc-2]
Люди, які дотримуються дієти, багатої на клітковину, мають нижчий ризик смерті та розвитку серцево-судинних захворювань і раку. Це показав аналіз досліджень зв’язку дієти та ризику смерті, пише CNN з посиланням на дослідження.
Дослідження показало, що високий вміст клітковини в раціоні знижує ризик розвитку серцево-судинних хвороб на 30%, діабету другого типу − на 16%, серцевого нападу − на 22%. Також така дієта допомагає знизити вагу та рівень холестерину, пише автор з Університету Отаго в Новій Зеландії Ендрю Рейнольдс.
Команда дослідників дійшла до таких висновків, проаналізувавши 180 досліджень та 50 клінічних випробувань за останні кілька десятків років.
Більшість людей у світі споживає близько 20 грамів клітковини на день. Автори дослідження радять збільшити цю кількість до 25-29 грамів. За їх словами, більша кількість клітковини принесе навіть більше користі.
«Практичний спосіб збільшити вживання клітковини − зробити основою страв та снеків цільнозернові, овочі, бобові та фрукти», − каже Ендрю Рейнольдс.
За інформацією Міністерства сільського господарства США, найбільше клітковини міститься у сочевиці, квасолі, бобах, горосі, пшеничних висівках, грушах, яблуках, чорниці тощо.