Меню & пошук

Британські архітектори спроектували хмарочос, який не відкидає тіні

Британські архітектори спроектували хмарочос, який не відкидає тіні

[ads-pc-2]

b6d5a9dc78308f7223a272228515706d

Британські архітектори з компанії NBBJ спроектували хмарочос, який не відкидатиме тіні і не заважатиме доступу світла до вулиць та пішоходів.

Для створення пари будівель використали комп’ютерне моделювання: поверхня хмарочосів не відкидає тіні, бо працює як гігантське дзеркало, створюючи розсіяне світло внизу вулиці. Концентровані промені віддзеркаленого світла, навпаки, могли б зашкодити та спалити об’єкти під будинками.

Архітектори ввели різні будівельні вимоги для офісних і житлових приміщень в програмне забезпечення Rhinoceros. Програму використовували для створення конструкцій, які максимізують відбите на землю світло. Розробники зробили кілька ітерацій, змінюючи дизайн, і отримали будівлі придатної форми. Один з розробників відзначив, що створення конструкцій нагадує роботу з глиною: остаточний дизайн дозволяє зменшити тінь від будівель до 60%.

58975edd1d9b9a72077c5230e1a4285b

Цю концепцію планується використати при будівництві двох хмарочосів у Грінвічі – на нульовому меридіані поблизу Лондона. Для зведення аналогічного проекту в будь-якому іншому місці потрібно лише змінити дані про положення Сонця відносно поверхні Землі. Інновація може бути корисною у великих містах США, Китаю та Індії, де тіні від хмарочосів зробили більшість вулиць темними навіть в умовах сонячних безхмарних днів.

tower-view

Використання дзеркал для боротьби з темрявою – далеко не нова ідея. У норвезькому місті Rjukan, яке півроку знаходиться в тіні навколишніх гір, три дзеркала площею по 17 квадратних метрів висвітлюють місто.

978x

via Wired

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 Коментарів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: