Меню & пошук

Як відзначали День Королеви в Нідерландах

Як відзначали День Королеви в Нідерландах

[ads-pc-2]

Як відзначали День Королеви в Нідерландах

30 квітня у далеких та дещо міфологізованих Нідерландах відбулась справді неймовірна для нашого часу подія: країна отримала нового Короля. Попередня правителька, Королева (тепер Принцеса Оранська) Беатрікс, зреклась престолу на користь свого найстаршого сина Вілема-Александра, який став першим голландським королем за останні 123 роки. А допоки тривали всі ці офіційні урочистості, зокрема підписання угоди про передання корони у королівському палаці в центрі Амстердаму, коронація в церкві та фотосесія з монархами iз усього світу, святкові обіди та традиційне привітання королівської родини, у всій країні відбувалось щось неймовірне.

Голландці мають довгу традицію святкувати День Королеви, чи то пак тепер, День Короля. Під час правління Королеви Беатрікс та її матері Юліани це свято традиційно відбувалось 30 квітня, і цьогоріч День Королеви був вже останнім: тепер буде День Короля. Коротко це дійство можна назвати помаранчевим божевіллям. Помаранчевим, оскільки це національний колір Нідерландів (королівська династія називається де Ораньє), а божевіллям, оскільки інакше вечірку такого масштабу назвати просто неможливо.

Як відзначали День Королеви в Нідерландах

Участь у цьому дійстві беруть абсолютно усі жителі країни, від немовлят і аж до літніх пань та панів. Голландці вбираються в помаранчевий одяг, грайливі костюми чи якісь аксесуари, усі одинаково веселяться та шаленіють. Обов’язковими серед простого люду в цей день є організація вуличних концертів чи вечірок, так званого ярмарку Королеви, де традиційно продається найрізноманітніший мотлох, невід’ємними є танці на човнах каналами Амстердаму, алкогольні експерименти та, як результат, вуличні співи, безлад та всюдисущі розваги.

Хотілося б також зазначити, що Нідерланди знову і знову підтверджують свій статус однієї з найдемократичніших країн у світі. Мабуть, тільки тут Королівська родина у повному складі опісля виснажливого дня коронації може розважатись разом зі своїми підданими на концерті Armin Van Buuren з симфонічним оркестром під відкритим небом :)

Текст та фото: Дана Микитюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

1 Comment

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: