Меню & пошук

Одна людина – одна стаття: українці зачитають Конституцію на відео

Одна людина – одна стаття: українці зачитають Конституцію на відео

[ads-pc-2]

constitution

Два тижні тому в українському інтернеті стартувала незвична акція. У відповідь на традиційні розміщення “святкових” бігбордів до Дня Конституції, з яких політики різного розливу та масштабу звертаються до громадян з пафосними словами, львівський блогер Петро Нек закликав усіх бажаючих взяти по одній статті з української Конституції (всього їх там 161-а) і просто зачитати їх на відео. Як і кожен з вас, ми маємо великі сумніви, що політики знають хоча б одну статтю Основного закону напам’ять, тож ця акція  це своєрідний лікбез для них, і перевірка для нас самих. Ми поспілкувались з Петром про мету флешмобу, до якого вже долучились десятки людей.

petro– Як з’явилася ідея такого флешмобу і чому? Яка мета?

– Ідея виникла спонтанно, десь трохи більше тижня тому. Я йшов на поїзд до Києва і побачив навколо багато сітілайтів однієї партії з привітаннями з нагоди Дня Конституції. І якось зразу ж мене охопила злість від того лицемірства. От вони вітають, а самі її не дотримуються, може навіть і не читали. Далі подумалося, що треба би було їм нагадати. Сів в поїзд і доки ще вистачало вайфаю, написав в блог та й запостив в соціалки.

Правда, тепер ціль цієї акції я б сформував трохи по-іншому. Не варто нагадувати чиновникам та політикам про Конституцію, вони того не варті. Краще нагадати самим собі. От, я востаннє Конституцію читав в 9 класі на уроках права, а це ж наш основний закон, правила, за якими треба жити. Наші обов’язки і права як громадян.

Коли ми хочемо стати водіями, ми вивчаємо правила дорожнього руху, проте як громадяни ми майже не вивчаємо Конституцію. А День Конституції  просто ще один вихідний в кінці червня. Хотілося додати трохи наповнення для цього дня.

– Хто бере участь в акції  блогери, інтернет-активісти, чи будь-хто? Звідки люди дізнаються про акцію?

– Різні люди, з усієї України: Полтава, Маріуполь, Київ, Черкаси, Львів, Ужгород, Копачинці. Я, певно, не зможу перелічити всіх міст та сіл, бо багато відео надсилають з невідомих міст. Є стаття Конституції, котру читає Ґустав з Мексики. Коли присилають нове відео, в мене генерується один або кілька ендорфінів :) Всі відео дивлюся з радісною усмішкою, а також відчуттям задоволення, що це ще комусь треба, окрім мене.

Обмежень немає, будь хто може зголоситися і прочитати обрану статтю Конституції. Дізнаються про флешмоб певажно з перепостів в соцмережах, а також посиланнях на інших блогах чи сайтах.

Спочатку думав зробити зі всіх роликів одне величезне відео, проте тепер, думаю, правильніше буде зібрати їх всіх в один плейлист. Це з суто з технічних причин відео різних форматів та розширень, та й в плейлисті легше переходити між статтями і потім туди легше можна буде додати ще поки не записані статті. І хочеться подякувати ще й звідси усім, хто вже долучився, записав відео, планує записати відео чи лише планує долучитися. Є таке TEDx-сівське відео на тему що ті, хто підхопили ідею, настільки ж важливі чи навіть важливіші за того, хто цю ідею придумав. Дякую вам всім! Ви молодці! :)

– Як ти думаєш, в чому користь таких флешмобів?

Серед початкових ретвітів до моєї пропозиції зробити відеоконституцію був один твіт із сарказмом, шкода я його не зберіг, там було щось на кшталт “коли собаці немає що робити, то вона щось там лиже”. Я сприймаю думку автора, проте з нею не погоджуюся. Користь цієї акції хоча б в тому, що ми ще раз перечитаємо Конституцію, і побачимо інших, подібних до себе людей. Часто ми робимо якісь речі на автоматі, вітаємося певними словами, робимо якісь ритуали, не задумуючись над змістом, проте пора додавати зміст в форми. Ця ж акція була виключно добровільною, нікого не змушували записувати відео, бо будуть проблеми на роботі чи в навчанні, кожен робить це лише тому, що хоче. Я ж звісно не можу сказати, що прийнявши участь в цьому флешмобі ви зміните країну, станете відомими і скинете зайві кілограми. Я думаю ви побачите, що подібних на вас людей є багато, що в інтернеті можна не тільки лайкати.

Так багато написав, але якщо коротко і по суті, то люди за допомогою таких акцій гуртуються навколо ідей, які вважають для себе важливими, і в цьому я вбачаю користь.

Приєднатись до флешмобу та обрати власну статтю можна тут http://blog.petronek.com/2013/06/konstitutsiya-ukrayini/

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 Коментарів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: