Меню & пошук

NASA розіб’є космічний апарат об поверхню Меркурія

NASA розіб’є космічний апарат об поверхню Меркурія

[ads-pc-2]

mercury-nasa

Американська космічна агенція NASA має намір влаштувати експеримент, розбивши апарат Messenger об поверхню Меркурія на швидкості 14 тисяч км/год. 

NASA завершить розпочату в 2004 році програму дослідження Меркурія за допомогою автоматичної міжпланетної станції MESSENGER після 30 квітня. Станція, у якої закінчується паливо, вріжеться в поверхню на швидкості 8750 миль на годину. Побачити подію у прямому ефірі не вийде – вона відбудеться на невидимій із Землі стороні планети.

Messenger розшифровується як MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging. Станцію запустили 3 серпня 2004 з мису Канаверал, а в березні 2011 року вона вийшла на орбіту Меркурія. Спочатку роботу АМС планували завершити в березні 2012 р., але потім продовжили місію і включили в неї вивчення впливу збільшення сонячної активності на Меркурій в ході початку нового сонячного циклу.

Апарат з вуглепластиковим корпусом на старті важив 1100 кілограмів, з них 600 кг – паливо. Станція оснащена панелями сонячних батарей, здатними виробляти 2 кВт, чого цілком вистачало для роботи апарату. Через наближеність Меркурія до Сонця розробникам довелося враховувати високі температури: 67% поверхні панелей являють собою дзеркала, які не дають панелям перегріватися, а корпус закутали в багатошарову теплоізоляцію і побудували теплові труби для відводу тепла.

1280px-MESSENGER_Assembly

Для руху апарат використовує пальне (гідразин) і окислювач (тетраоксид азоту), вони зберігаються в титанових баках. Подачу гідразину та тетраоксиду азоту забезпечує гелій. MESSENGER оснащений маршовим двигуном для великих перельотів і 16 малими однокомпонентними рідинними ракетними двигунами для маневрування.

За час роботи апарат подолав 7,9 мільярда кілометрів, здійснив 15 обертів навколо Сонця, три – навколо Меркурія, два – навколо Венери і один – навколо Землі. Останній маневр станції, який віддалить дату стрімкого (3,91 кілометра в секунду) падіння на поверхню Меркурія – призначений на п’ятницю, 24 квітня. Після цього маневру в апарата закінчиться весь гелій і він не зможе протистояти силі тяжіння.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 Коментарів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: