Меню & пошук

Влада Мельбурна вирішила охолодити місто на 4 градуси

Влада Мельбурна вирішила охолодити місто на 4 градуси

[ads-pc-2]

park-in-melbourne-during-the-day-banner

Торік програма адаптації міського пейзажу Мельбурна до кліматичних змін стала однією з переможців у конкурсі C40 & Siemens City Climate Leadership Awards. Головна мета цієї ініціативи – знизити середню температуру в центрі мегаполісу на чотири градуси. 

Реалізувати це збираються за допомогою грамотного озеленення вулиць і нового підходу до використання дощової води.

За словами мера Мельбурна Роберта Дойля, щороку близько 200 жителів Мельбурна помирають від спеки. Під час посухи 2009-го місто практично «вимкнулося»: була порушена робота телекомунікацій, зупинилися ліфти і ескалатори, ледь не вийшов з ладу громадський транспорт.

Майже 40% дерев у місті засохли. Ми зрозуміли, що пора діяти.

Посадити 30 тисяч дерев

Вдень міські будівлі накопичують сонячну енергію, а потім віддають її назад в атмосферу, тому діловий центр Мельбурна називають островом тепла. Щоб згладити це, в найближчі десять років влада збирається висадити по всьому місту 30 тисяч дерев, а до 2040 року – подвоїти площу всіх зелених зон у місті.

Посіяти траву на дахах будинків

Ще один спосіб охолодити будівлі та атмосферу – покрити стіни і дахи будинків газонами. Традиційні матеріали, з яких будують будинки – такі як бетон, скло і цегла, збирають тепло і нагрівають повітря всередині і зовні будівлі. Зелені фасади затримують дощову воду і знижують температуру будівель і атмосфери за рахунок випаровування. Вони сприяють очищенню повітря та економії електроенергії, яку не потрібно витрачати на охолодження офісів.

Сьогодні в Мельбурні понад 150 будинків мають зелені стіни і дахи. Рік тому влада випустила інструкцію Growing Green Guide, яка допоможе проектувати, будувати і підтримувати такі проекти в майбутньому.

Посадити різні види дерев

Зелені насадження і парки менш схильні до хвороб і посухи, якщо вони складаються з різних дерев. Тому до 2040 року тільки 5% лісів Мельбурна будуть складатися з дерев одного виду. Основна площа буде добре переносити спеку – наприклад в’яз і платан. Зараз в Мельбурні переважає евкаліпт і сімейство миртових.

Збирати дощову воду

У Мельбурні будуть збирати дощову воду, щоб потім використовувати її для рослин. Під землю закопають гігантські резервуари об’ємом в 20 мільйонів літрів: вода надходить в бак з двох сусідніх дренажних систем, перед цим пройшовши через фільтри. Проект вже реалізований на мельбурнській вулиці Дарлінг, а скоро такі контейнери з’являться і під іншими міськими кварталами.

Вже сьогодні приблизно 25% води для поливу зелених територій міста складаються з дощової води. До 2030 року влада Мельбурна хоче збільшити цей показник до 50%.

Встановити водонепроникну тротуарну плитку

Щоб зливова вода могла вільно потрапляти в підземні контейнери, вулиці в Мельбурні покриють спеціальними матеріалами, які пропускають рідину. Водопроникний асфальт не тільки не дає опадам накопичуватися у вигляді калюж і розмивати вулиці, але і виступає в ролі фільтра. Такі покриття дозволяють корінню дерев дихати і отримувати вологу.

Мельбурн вже вдруге отримує премію за внесок у збереження клімату: торік в Climate Leadership Award перемогла його програма з адаптації будівництва до навколишнього середовища – Sustainable Buildings Program. Він також чотири рази був визнаний кращим містом для життя в світі за версією Economist Intelligence Unit.

via The Village

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

8 коментарів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: