Меню & пошук

Київські вулиці відсканують у 3D за допомогою лазера та дронів

Київські вулиці відсканують у 3D за допомогою лазера та дронів

[ads-pc-2]

Київ

Півтора місяці Києвом буде їздити спецавтомобіль з лазерним сканером. Він проведе інвентаризацію міських об’єктів для створення тривимірної моделі столиці.

Вчора “суперкар” презентували біля стін мерії. Техніка, встановлена на авто, дозволить визначити точну кількість кіосків, місця їх розміщення, об’єктів зовнішньої реклами, зелених насаджень, світлофорів, дорожніх знаків і навіть стан і ширину дорожнього покриття.

Зараз ці роботи проводяться вручну. Наприклад, бригада з трьох осіб в один день може відпрацювати кілька сотень точок. Але часто люди приносять неточні дані: один інспектор помітив рекламу на стіні будинку, а інший ні. “Техніка робить сотні знімків тільки за одну секунду. Але в дощ, сніг і туман працювати не може”, – кажуть у КМДА. Обладнання, встановлене на авто, коштує 500 тис. євро. Але влада запевняє, що купувати його не збираються.

“Для нас важливі тільки дані, отримані завдяки техніці. За них ми і платимо. Йдеться про суму трохи більше 1,5 млн грн. Це як бюджетні гроші, так і позабюджетні. Але заощадити ми зможемо десятки мільйонів, а часу процес буде займати в десятки разів менше “, – говорить заступник директора Департаменту архітектури Андрій Вавриш. До речі, лазер, встановлений на машині, як запевняють виробники, безпечний для оточуючих. З отриманих даних створять 3D-карту, яку викладуть в інтернет.

Займається проектом держпідприємство «Укрдіпродор», обладнання для сканування надала компанія System Solutions, а на ділянках, де доступ для автомобіля буде затрудненим, будуть використовувати дрони, надані стартапом Drone.ua. За словами засновника стартапу Валерія Яковенко, у компанії вже є досвід створення 3D-об’єктів для підприємств.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

4 коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: