Меню & пошук

Як допомогти Майдану?

Як допомогти Майдану?

[ads-pc-2]

help-euromaidan

Бути чи не бути на Майдані – це особисте питання кожного, і чимало людей уже вирішили його для себе. Тим не менш, людей, яким не байдужі події в Україні, є дуже багато – не лише в Києві, а особливо в регіонах. І за певних причин вони не мають можливості бути присутніми на Майдані. Тим не менш, способів допомогти Майдану є чимало, і ми вирішили зібрати кілька основних. 

1) Роздавайте wi-fi

Якщо ви проживаєте близько до ключових точок, де відбуваються якісь події – зніміть пароль на свою wi-fi мережу. Нехай активісти та журналісти отримають можливість оперативно передавати інформацію про все, що відбувається. Один день відкритого вайфаю не змінить вашого рахунку за інтернет, а комусь можливо допоможе у критичній ситуації. Те ж саме стосується і офісів.

2) Переказуйте гроші

Не треба пояснювати, чому ви не можете поїхати у Київ – це, наголошуємо, особиста справа кожного. Перекажіть гроші на потреби Євромайдану чи Автомайдану, і долучіться таким чином до спільної справи. Віднесіть гроші у скриньку на Майдані вашого міста, і нехай за вас поїдуть ті, хто хоче, але не має фінансової змоги. Будьте уважні при переказі грошей: влада заблокувала деякі рахунки, тому треба використовувати лише нові та перевірені. Ваші гроші підуть на потреби тих, хто зараз у столиці. Сторінка facebook.com/EuroMaydan

3) Привезіть необхідні речі, ліки та продукти

Якщо в грудні Майдан потребував в основному теплого одягу та продуктів, то після подій 19 січня на перше місце за потребами вийшли ліки. І при чому не простий йод чи перекис, а дещо складніші ліки, оскільки відвозити людей у міські лікарні тепер небезпечно – їх звідти одразу викрадають. В центрі Києва уже практично неможливо придбати необхідні препарати, тому якщо ви живете в інших районах чи містах – придбайте все, що потрібно, та відвезіть у будинок Профспілок. Списки актуальних потреб шукайте на сторінках Євромайдан SOS, Медичної служби та інших. Продукти та теплі речі також не завадять.

4) Беріть участь в акціях у своєму місті

Значною мірою успіх Майдану залежить не лише від подій в Києві, а й від подій у містах. Хороший приклад цьому – Львів. За два місяці боротьби там домоглися значних перемог: внаслідок бойкоту бізнесу регіоналів місцевий осередок ПР розпустився, а голова ОДА подав у відставку. Також дуже важливими були акції у різних містах з блокування військових частин: люди не дозволили силовикам поїхати на Київ.

5) Поширюйте інформацію

Не всі люди здатні адекватно розцінювати, яка інформація є правдивою, а яка ні, і причини цьому різні – хтось не є активним користувачем інтернету, хтось звик дивитись традиційні телеканали, які нічого не покажуть. Про що казати, якщо навіть у західних областях деякі люди досі думають, що на Майдані стоять за гроші. Допомогти поширенню правди дуже просто: для цього вам знадобиться лише комп’ютер і принтер. Друкуйте основні новини дня та розвішуйте їх на зупинках у своєму місті. Нехай люди дізнаються правду, а ті, хто досі не вірить у щирість намірів Майдану – задумаються.

6) Бойкотуйте компанії ПР

Побиття наших громадян фінансується в тому числі і завдяки бізнесу Партії Регіонів, яка проникла у всі сфери життя. Якщо в не вірите в можливість добитися змін таким шляхом, то знову наведемо вам приклад Львова, де ображені депутати писали прохання припинити бойкот – адже він дійсно почав призводити їх до збитків. Але поки власники цього бізнесу перебувають у цій партії – значить, вони солідарні з побиттями, викраденнями та вбивствами українців. Економічний тиск змусить їх прийняти правильне рішення. Список компаній шукайте тут facebook.com/BoycotteInUkraine.

7) Блокуйте акаунти ботів та українофобів у соцмережах

Наш основний шлях комунікації – це соціальні мережі, і влада це вже давно зрозуміла: ще на початку грудня у Твіттері та інших соціалках з’явились цілі армії ботів, які засмічували стрічку за хештегом #євромайдан та дезінформували всіх поширенням брехні. Якщо ви бачите таку сторінку – сміливо натискайте report for spam.

8) Перекладайте тексти для західних ЗМІ

І хоча мало хто сподівається на блискавичну та жорстку реакцію Європи та США, припиняти працювати з ними не варто. Ви можете долучитись до поширення інформації, якщо володієте англійською, німецькою, французькою мовами і можете допомогти в перекладі актуальних новин та всього, що відбувається в Україні, для колег із західних ЗМІ.

9) Прийдіть на Майдан

І все ж таки, спробуйте знайти можливість прийти на Майдан. Чим більше людей там буде, тим більше шансів на успіх у нас є. Корисні будуть всі: вчора ми бачили фото чоловіка на інвалідній колясці, який допомагав збирати сніг, фото бабусі з “кравчучкою”, яка возила мішки та жінок на підборах і в дорогих шубах, які збирали бруківку. Успіхів!

Фото: Віталій Раскалов

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 Коментарів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: