Меню & пошук

Чернівці потрапили до Світової спадщини ЮНЕСКО

Чернівці потрапили до Світової спадщини ЮНЕСКО

[ads-pc-2]

Колишню резиденцію буковинських митрополитів, будівля якої належить зараз Чернівецькому університету, внесли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Відповідне рішення було прийняте вчора на засіданні комітету цієї організації у Парижі.

Резиденція буковинських митрополитів була збудована в 1864-1882 роках на місці старого єпископського палацу. Архітектором резиденції став чеський вчений Йозеф Главка, який спроектував будівлю в дусі еклектики з використанням елементів візантійського і романського стилів. Комплекс складається з трьох будівель – головного корпусу, духовної семінарії з церквою Трьох Святителів та пресвітерію. В головному корпусі зараз знаходиться ректорат та факультет іноземних мов, а колись це були апартаменти митрополита. 

Внутрішні зали корпусів досить багато оформлені – з використанням китайського шовку, орнаментів, підлоги з червоного буку та дуба.

З часу подання заявки Чернівецьким університетом пройшло всього 3 роки, і позитивне рішення було прийняте досить оперативно. За словами ректора вузу, Степана Мельничука, навчальні факультети будуть перенесені з пам’ятки до новозбудованого корпусу, в той час як в резиденції залишаться музеї та виставкові зали.

На даний момент в Україні, окрім чернівецької резиденції, є 5 об’єктів Світової спадщини: Києво-Печерська лавра, Софійський собор, історичний центр Львова, букові праліси Карпат, а також пункти геодезичної дуги Струве.

фото: grigoryev.net

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 Коментарів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: