Меню & пошук

В США запустили найбільшу сонячну електростанцію в світі

В США запустили найбільшу сонячну електростанцію в світі

[ads-pc-2]

3921_ivanpah_mingasson_verge_super_wide

В лютому цього року в США, посеред пустелі Мохаве, було відкрито найбільшу на даний момент сонячну електростанцію в світі, яка буде здатна виробляти майже 400 мегаватт енергії (для порівняння, потужність Калуської ТЕЦ – 200 мегаватт, а Дніпрогесу – 1500 мегаватт). Цього вистачить, щоб безперебійно забезпечувати електрикою 140 000 будинків – навіть вночі. 

Ivanpah Solar Power Facility, що розташована за 3 години їзди на схід від Лос-Анджелесу, – лише один з етапів потужної програми щодо змін в енергетиці Каліфорнії. Влада штату вирішила, що вже за 5 років 33% всієї енергії в регіоні буде отримуватись завдяки сонцю та вітру – найбільш екологічним джерелам енергії. Будівництво Ivanpah Solar Power Facility коштувало $2,2 млрд і тривало більше трьох років.

3886_ivanpah_mingasson_verge_super_wide

Особливість цієї станції в тому, що вона не використовує фотоелектричні сонячні панелі, до яких ми звикли, а звичайні дзеркала. Кожне дзеркало – розміром з гаражні ворота, і всього таких дзеркал на станції 173 тисячі.

4649_ivanpah_mingasson_verge_super_wide

 

4678_ivanpah_mingasson_verge_super_wide

Завдяки централізованому комп’ютерному управлінню дзеркала спрямовують на кожну з трьох веж, що розташовані посередині станції, і таким чином вловлюється кожен сонячний промінь протягом світлового дня.

4180_ivanpah_mingasson_verge_super_wide

На вершині веж знаходяться котли з водою, яка нагрівається від температури, спрямованої дзеркалами, і виробляє електрику. Чим вище вежа, тим більше дзеркал можна розмістити навколо неї, і висота кожної з них – по 148 метрів. У найбільшу спеку котел може нагріватись до 700 градусів за Цельсієм. Завдяки значній кількості гарячої води, електрика може вироблятись навіть до 15 годин після заходу сонця, що робить електростанцію практично цілодобовою.

4145_ivanpah_mingasson_verge_super_wide

4689_ivanpah_mingasson_verge_super_wide

4714_ivanpah_mingasson_verge_super_wide

Якщо ви вважаєте, що 33% енергії для Каліфорнії з альтернативних джерел – це небагато, то варто сказати, що ВВП штату сягає понад $2,2 трлн, а це більше, ніж кілька європейських країн разом узятих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

4 коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: