Меню & пошук

20 музичних альбомів, якими запам’ятався цей рік

20 музичних альбомів, якими запам’ятався цей рік

[ads-pc-2]

20

2015 рік подарував меломанам декілька вдалих камбеків, а також безліч талановитих дебютантів. Схоже, говорити про смерть платівок дійсно зарано – виконавці не перестають тішити нас музикою саме в такому форматі. Найкращі вершки музичного світу за останні 12 місяців – у списку найкращих альбомів від Inspired.

the-weeknd-beauty-behind-the-madness

The Weeknd – Beauty Behind the Madness

Робити прогнози поки зарано, але саме The Weeknd може стати тріумфатором цьогорічної премії «Греммі» – в нього сім номінацій, серед яких «Найкращий альбом». Власне, успішною платівку Beauty Behind the Madness можна було назвати ще до випуску – влітку сингли Can’t Feel My Face, The Hills та Earned It вперше в історії посіли перші три сходинки американського хіт-параду. А сам Абель Тесфайє отримав статус ідола, змінивши уявлення меломанів про мінімалістичне r’n’b. Робота Beauty Behind the Madness вийшла універсальною: тут є хіт для танцполів, меланхолійний дует з Ланою Дель Рей, рокові балади і навіть саундтрек до «50 відтінків сірого».

8857097_orig

Marina & the Diamonds – Froot

Королева краси, нестримний підліток і нестерпне стерво – ось лише декілька образів, якими Марина Діамандіс гралася протягом останніх років. Врешті-решт, все це співачці набридло – і вона, скинувши білосніжну перуку, повернулася до жанру інді. Froot – один з найорганічніших камбеків року, а ще – чергова концепція від валійської артистки. Цього разу платівка, записана з живим гуртом, вийшла доволі темною, енергійною та щирою. А сама Марина, схоже, остаточно зав’язала з поп-музикою. Хоча куди приведе її ця дорога, поки судити не беремося.

200199841

Джамала – Подих

Попередній міні-альбом Джамали Thank You зробив маленьку музичну революцію в Україні та за її межами. Меломани одразу оцінили нове звучання співачки, яка надихалася Джеймсом Блеком, Стіві Вандером та Джеймсом Портером. Нова повноцінна платівка Подих продовжує тренд на якісну вітчизняну музику. Серед тем альбому – сімейні відносини, іронія над подіями в країні та, звичайно, кохання. Особливої уваги заслуговують композиції Ночь та Неандертальці, що були написані на вірші Марини Цвєтаєвої та Ліни Костенко.

Tropics_Blame_Album_Art_750_750_75_s

Tropics – Rapture

«Невже я просто відпустив тебе?», – зітхає на своїй романтичній платівці Rapture 27-річний Кріс Ворд. Нове звучання він шукав два роки, за цей час змінивши власну спальню на професійну студію звукозапису, а драм-машину – на експерименти з голосом. Такі зміни далися взнаки: в результаті маємо екзистенційну та бездоганну музику, що б’є прямо поміж очей слухача. Якщо ви нещодавно пережили тяжкий розрив і хочете про це поговорити, вам на прийом до Tropics. Редакція Inspired вже записалася повним складом.

coldplay

Coldplay – A Head Full Of Dreams

«Наша нова платівка – як фінальна книга про Гаррі Поттера. Ніколи не знаєш, чи випустиш щось опісля», – зізнався лідер Coldplay в одному з останніх інтерв’ю. Не дивно, що цю заяву фанати сприйняли буквально – і зі сльозами на очах. Незрозуміло, чи дійсно гурт розпадається, але якщо так і є, то завершують свою історію музиканти гучно. На альбомі присутні спільні роботи з Ноелем Галлахером, Бейонсе і самим Бараком Обамою. Що й казати, A Head Full Of Dreams – без п’яти хвилин великий американський маніфест.

8f09545c

Jamie xx – In Colour

Не секрет, що більшість сучасної поп-музики складається з семплів минулого. Але лише одиницям вдається зібрати їх докупи та надати нового смислу. Альбом In Colour – 11 пазлів, які завдяки електроннику Jamie xx перетворилися на одну з найкращих платівок року. Ця робота розмалює усіма кольорами веселки ваш дощовий ранок, робочий день і веселу вечірку. «Я дуже хвилювався, що люди послухають цей альбом і неправильно сприймуть те, що я хотів сказати», – відзначає музикант. Але щодо цього йому точно нема чого хвилюватися. Чекаємо тепер нової музики від Джеймі і в рамках гурту The xx.

Róisín Murphy – Hairless Toys

Róisín Murphy – Hairless Toys

На початку 2010 року екс-солістка Moloko Ройшин Мерфі закрила свій інтернет-сайт та пояснила, що бере паузу в музичній творчості. На такий крок співачка наважилася після народження первістка. «Що б там не писали дешеві журнали для працьовитих матусь, поєднувати творчість та виховання дитини неможливо», – пояснила Мерфі в одному з інтерв’ю. Таке мовчання продовжувалося п’ять років, аж поки артистка не повідомила, що готова випустити нову музику. В альбомі Hairless Toys поєдналися італійське диско, елегантне даунтемпо і неперевершений голос виконавиці.

img_4133-0

Adele – 25

Наймасштабніший, найочікуваніший, найпродаваніший – так весь світ одноголосно називає новий альбом Адель. З моменту виходу попередньої роботи британки минуло чотири роки. Весь цей час таблоїди обговорювали кожен крок співачки, а інші виконавці обіцяли записати дуети з талановитою британкою. На щастя, в обох випадках Адель вистояла – тому всі очікування публіки були виправдані. «Мій попередній запис був про тяжкий розрив з хлопцем. Нова платівка – про пошуки себе справжньої і споглядання всього, що я зробила до цього моменту», – відзначає виконавиця. А нам залишається лише слухати і ридати. А ще рахувати грандіозні числа продажів 25, яких музична індустрія ще не бачила.

Maneken

The Maneken – 30% Sale

Нової музики від The Maneken публіка чекала декілька років. Весь цей час автор проекту Євген Філатов продюсував Джамалу та ONUKA, а ще писав музику для Єви Бушміної, Lissa Wassabi та Івана Дорна. Презентацію свого нового альбому Sale музикант розділив на три частини. Вже зараз можна послухати п’ять треків платівки, серед яких – спільна робота з лідером гурту Brunettes Shoot Blondes. Як обіцяє Філатов, невдовзі меломани почують дуети і з іншими артистами, але хто це – поки таємниця. Відомо лише, що друга і третя частини Sale вийдуть навесні й улітку 2016 року, а тексти пісень написала подруга Філатова Ната Жижченко.

41021_01_GatefoldRedUO.indd

Lana Del Rey – Honeymoon

У новому альбомі міс Дель Рей нема нічого нового – лише пісні про нещасливе кохання. Хоча це досі робить співачку особливою пташкою на верхівці музичного Олімпу. Поки весь шоу-бізнес змагається у написанні вибухових треків, Лана сумує, переспівує класику та готується поїхати у великий світовий тур. Готуйте вузькі джинси, майки з кольоровими принтами та окуляри з діоптріями – скоріше за все, королева меланхолії наступного літа не омине й української столиці.

ToPimpAButterfly.0

Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly

Після виходу To Pimp a Butterfly більшість музичних видань достроково назвали альбом найкращим за рік. Наприкінці 2015-го музичні експерти свою точку зору не змінили: Rolling Stone, Complex, Spin, The New York Times і Vice одноголосно поставили альбом на перше місце у підсумкових рейтингах. Навіть якщо відкинути чужі оцінки, не полюбити цю роботу важко. To Pimp a Butterfly – справжня дипломна робота, що оповідає історію і сучасність американської культури. В цій поемі є сотні персонажів, які сміються і ридають, б’ються і зневірюються, вбивають і захищаються. У 2011 році Snoop Dogg, Dr. Dre та The Game припустили, що Кендрік Ламар через багато років може стати наступним королем західного побережжя – але корону цей 27-річний парубок отримав у спадок занадто швидко.

he_Desired_Effect

Brandon Flowers – The Desired Effect

Здається, ніби Брендону Флаверсу завжди було затісно у рамках The Killers. У 2010 році співак випустив дебютник, який нагадував усе те, що він робив у межах гурту. Взявши паузу, артист наважився на другу спробу і заглибився у пошук нового звуку. The Desired Effect – справжня енциклопедія 80-х з відлунням Мадонни, Брюса Спрінгстіна та A-Ha. «Ця платівка вийшла вбивчою. Я просто записав те, що мав записати», – захоплено розповідає Брендон у всіх інтерв’ю. Центральна тема тут – по-хлопчачому наївний сингл Can’t Deny My Love, в якому 34-річний Флаверс нарешті знаходить своє найкраще звучання. Ще один великий гурт нульових можна відправляти у небуття?

HurtsSurrender

Hurts – Surrender

Ці музиканти зберуть українські стадіони, навіть якщо приїжджатимуть щотижня. Не дивлячись на те, що від початку кар’єри музика Hurts ставала дедалі попсовішою, а хлопці втрачали таємничий шарм, фанатки і далі чекають біля готелей та концертних залів, сподіваючись побачити кумирів бодай на мить. В третьому альбомі Surrender бенд відійшов від сумних балад, натомість записавши з десяток хітів для дискотек. Та й Тео Хатчкрафту вже набрид образ сумного та нещасного П’єро. Ось він, неначе божевільний, стрибає в клубі, а ось вже біжить з Адамом Андерсоном пшеничним полем. А дівчата десь позаду.

Florence_and_the_Machine_-_How_Big,_How_Blue,_How_Beautiful_Cover

Florence And The Machine – How Big. How Blue. How Beautiful.

Все її життя – театр, от тільки вона в ньому єдина акторка. Так сама про себе говорить солістка інді-рок гурту Florence and The Machine. Нарешті Флоренс Вельш приборкала свою нестримну харизму і представила публіці інтимну інтроспективну роботу How Big. How Blue. How Beautiful. А для її візуалізації ще й зняла короткометражну стрічку «Одісея», надихаючись творами Данте. Тут також є смерть, прогулянка пеклом і раєм, а ще повернення до життя з новими прагненнями.

jacku

Jack Ü – Skrillex and Diplo Present Jack Ü

Jack Ü – проект, на який Скріллекса та Діпло надихнула багатолітня дружба. Музиканти просто влаштовували вечірки, де тішили публіку різноманітними міксами. На одній з таких тусовок, яка тривала 24 години, ді-джеї несподівано здивували меломанів треками з власного спільного альбому. В лонгплей потрапили всі вершки трепу та дабстепу останніх років. Kiesza тут качає танцпол, AlunaGeorge пробують себе в нових жанрах, а Джастін Бібер просто дивує якісною музикою. Сподобалися Jack Ü і американським критикам, які подарували Діпло та Скріллексу номінацію «Греммі» за найкращу танцювальну роботу.

Currents_artwork_(Tame_Impala_album)

Tame Impala – Currents

У новому альбомі австралійців Tame Impala все якось неправильно – гітара тут звучить як синтезатор, а барабани – неначе драм-машина. Фронтмен гурту Кевін Паркер пояснює, що під час запису намагався «вимкнути» мозок і дозволити собі експериментувати. В підсумку на зміну психоделічним шістдесятим у творчості бенду прийшли стильні вісімдесяті. Кевіну Паркеру скоро 30, але він досі скидається на студента сусіднього коледжу і шукає себе. І нам усім варто слідувати за ним.

34604-what-went-down

Foals – What Went Down

Кращою за новий альбом Foals стала лише звістка, що кліп на пісню What Went Down хлопці приїхали знімати в середмістя Києва. В кадрі бачимо панельні багатоповерхівки та безлюдні вулиці – найкращі місця для того, аби зібрати усіх фанатів та влаштувати для них великий концерт. І новий альбом хлопців створений якраз для цього – його неможливо слухати через колонки або навушники. Британці вийшли у велику лігу, відкинули усе зайве та почали надихатися творчістю Radiohead, The Strokes та Muse. І це принесло свої результати – скоріше за все, саме Foals стануть хедлайнерами головного фестивалю планети Glastonbury у 2016 році.

willyoungproof

Will Young – 85% Proof

Легалізація одностатевих шлюбів в Америці, а також бурхливі дискусії по всьому світу про прийняття себе – ось одна з головних тем 2015 року. Тому альбом талановитого британця і відкритого гея Віла Янга ідеально вписується в цей тренд. «Моя нова робота – про боротьбу з власними демонами», – розповідає співак і додає, що записав платівку всього за 10 днів. Успіх альбому підтвердили і його продажі: перше місце у британському чарті та випуск делюкс-версії 85% Proof з купою бонусних пісень.

Monarchy-Abnocto-2015-1200x1200

Monarchy – Abnocto

Австралійці Monarchy свого часу привернули до себе увагу меломанів темним електронним звучанням і таємничим образам. За декілька років преса розсекретила імена музикантів, але Ендрю Армстронг і Ра Блек і досі виступають у вишуканих масках. До запису Abnocto гурт запросив ще одну стильну зірку – бурлеск-діву Діту фон Тіз. Платівка складається з дванадцяти сексуальних мінімалістичних композицій.

madonna

Madonna – Rebel Heart

Меломани давно звикли, що більшість платівок з’являються в інтернеті ще до релізу. Але Мадонна тут побила усі можливі рекорди. Її альбом Rebel Heart пірати виклали у мережу за три місяці до офіційного релізу. Важко сказати, було це крадіжкою, або рекламним ходом, але співачка продовжувала зразково дивувати публіку весь рік. Спочатку вона тріумфально впала на сцені Brit Awards, а потім почала піаритися заявами про теракт у Парижі. За цими скандалами робота Rebel Heart залишилася непоміченою. А вона дійсно цікава – серед продюсерів тут Діпло, Avicii, Blood Diamonds і навіть Каньє Вест. Ось абсолют поп-музики зразка 2015 року, який цілком можна покласти у капсулу часу для нащадків.

pids-cov

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

124 коментарі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: