Науковці розробили дієту, яка може врятувати планету
Науковці розробили дієту, яка може врятувати планету
Від деяких продуктів доведеться відмовитись
[ads-pc-2]
Міжнародна група науковців (37 вчених з усього світу в складі комісії EAT-Lancet) стверджує, що їй вдалося розробити дієту, яка не лише прогодує 10 мільярдів людей (прогнозована кількість населення станом на 2050 рік), але ще й і не завдасть шкоди планеті. План глобального здорового харчування вченим довелося створити через два роки тісної співпраці із експертами у сфері сільського господарства, зміни клімату, та харчування.
Перш усього вчені наголошують − людству варто зменшити вживання м’яса. Рекомендована порція червоного м’яса − один раз на тиждень, якщо мова йде про бургер, і один раз на місяць, якщо мова про стейк. При цьому курятину та рибу можна вживати кілька разів на тиждень, втім решта протеїну має бути рослинного походження − з горіхів та бобових культур.
Половина кожної тарілки їжі, за рекомендацією науковців, має складатися з овочів та фруктів (втім це не стосується картоплі). Якщо дотримуватися рекомендацій, то щоденна порція їжі виглядатиме ось так:
Овочі (300г) та фрукти (200г)
Горіхи − 50г
Бобові (квасоля, нут, сочевиця та інші) − 75г
М’ясо − 14г червоного м’яса та 29г курятини
Риба − 28г
Яйця − 13г на день
Вуглеводи – цільнозернові (хліб, рис) − 232г, крохмалисті овочі (картопля, маніок) − 50г
Молочні продукти − 250г (еквівалент однієї склянки молока)
Цукор − 31г
Олія − 50г
Рекомендований план вимагає суттєвих змін як у харчуванні, так і у продуктовому виробництві по всьому світу. Так Європа та Північна Америка мають скоротити виробництво червоного м’яса, Азія − виробництво риби, тоді як Африка має зменшити обсяги вирощування крохмалистих овочів.
На думку дослідників, один із способів цьому допомогти − ввести податок, наприклад, на виробництво червоного м’яса.
Вчені стверджують, що запропонована дієта зможе врятувати від смерті близько 11 мільйонів людей щорічно. Це стане можливо через скорочення кількості хворих на рак та хвороби серця, що часто виникають через неправильне харчування.