Меню & пошук

Що почитати: 24 книги, що вийшли у серпні

Що почитати: 24 книги, що вийшли у серпні

Поповнення в бібліотеку


[ads-pc-2]

Збираємо книжки, які вийшли друком у серпні та вже з’явилися на полицях книгарень.


Художня література

«Перш ніж ми стали вашими»

Ліза Вінґейт

Видавництво Vivat

Гостросюжетна драма. Реальна історія про скандал, що вибухнув у 60-ті роки ХХ століття довкола Товариства дитячих будинків у Теннессі та його очільниці — Джорджії Танн.

Мемфіс, 1939 рік. Дванадцятирічна Рілл Фосс має чудове життя: велика родина, затишна домівка на річці Міссісіпі. Їх називають «річковими щурами». Та бідність не заважає щастю. Одного дня до будинку вриваються незнайомці з поліції. Вони забирають Рілл та її молодших сестер і братика у рідних, щоб Товариство дитячих будинків у Теннессі віддало їх в інші родини. Відтоді Рілл мусить дбати про себе й молодших сама, одержима ідеєю повернутися на річку.

Південна Кароліна, початок ХХІ століття. Ейвері Стеффорд — вже доросла донька сенатора. Вона має все: успішну кар’єру, вродливого нареченого, заможне життя. Що в неї спільного з Рілл Фосс? Минуле. Прадід Ейвері був причетний до Товариства. Прірва часу та прірва непорозуміння. Біль від спогадів та надія на майбутнє. Долі, які з’єднала трагічна випадковість. Чи аж ніяк не випадковість.


«Магічний рецепт для Лоїс»

Робін Слоун

Видавництво Vivat

У романі «Магічний рецепт для Лоїс» надскладне поєднується зі звичайним — інноваційні технології майбутнього, вишукана кулінарія й дрібка магії. Програмістка Лоїс Кері живе в недалекому майбутньому і розробляє роботів. Вона працює майже цілодобово й погано харчується, аж поки не починає замовляти їжу в одному дивному ресторані. Дівчині до смаку неймовірні страви двох братів-мігрантів — талановитих кухаря й музиканта. Незабаром через відсутність візи хлопці змушені закрити ресторан, але встигають перед від’їздом зробити Лоїс останній подарунок — незвичайну закваску, що є секретним інгредієнтом старовинного рецепту хліба. Лоїс виявляє пристрасть до кулінарії, а магічний рецепт відкриває для неї інший світ — надзвичайних таємниць та стрімких змін


«Оксамитові пальчики»

Сара Вотерс

Видавництво Vivat

Неймовірно напружений карколомний сюжет роману базується на хитросплетіннях, маніпуляціях і химерних таємницях. Тут є все: кохання, авантюри, зрада, біль та емоційне насильство. Лондон Вікторіанської епохи зображено без прикрас: бідні квартали, засмічена Темза, шахраї, жебраки, порнографи й психіатричні лікарні, більше схожі на тюрми.

Серед цього шаленства і зростала Сью: у сім’ї шахраїв, які скупають крадене й торгують дітьми. Одного разу пройдисвіт на прізвисько Джентльмен запропонував дівчині авантюру: влаштуватися служницею до багатої леді, допомогти йому схилити її до заміжжя, заволодіти статками жінки й потім поділити їх. Здавалося б, план простий, і Сью погоджується. Але з’ясувалося, що в дурні може пошитися будь-хто — власне, і вона сама.


«Запит на дружбу»

Лора Маршалл

Видавництво Vivat

Це почалося ще в школі. До класу Луїзи пришла загадкова й потайна Марія. Між дівчатами виникла приязнь, і вони стали подругами. А потім трапилося дещо, про що хотілося б ніколи не згадувати. Те, що зникло назавжди, померло разом з Марією… Та одного дня вже доросла Луїза отримує сповіщення: Марія Вестон хоче стати вашим другом на Facebook. Але цього не може бути. Бо Марії не може бути. Давно забуті жахіття та старанно приховані секрети. І та ніч у далекому минулому, що назавжди пов’язала двох дівчат моторошною таємницею. Якщо Марія жива, Луїза втратить усе: роботу, сина і навіть власне життя.


«Вигнанець і навчена відьма»

Андрій Кокотюха

Видавництво Vivat

Літо 1911 року. Колишній київський слідчий, а тепер вигнанець Платон Чечель виконує в Полтаві делікатне доручення. Але його затримує в місті ще одна історія — не кримінальна, а містична. У краї діється щось дивне. Псується погода, масово мре худоба, молоду місцеву поміщицю звинувачено у відьомстві, а за всім цим криються старі чужі сімейні гріхи — кривава розплата за які невідворотна. Які ж чорти ховаються в заболоченому кутку Полтавщини? Чому господарі посміхаються й водночас гострять на чужинців ножі? Встановити істину для Платона — справа честі. І виживання…


«Академія Аматерасу»

Наталія Матолінець

Видавництво Vivat

Рендалл відверто не щастить: її життя летить шкереберть, а сама вона опиняється в химерній Академії Аматерасу, куди приходять душі гордих богів, перероджуючись у нескінченному русі Колеса Долі. Тут могутні сили дрімають до часу, коли озвуться на поклик Слів, а нові знайомі приховують таємниці, яких небезпечно торкатися. Та шляху назад для Рен немає, бо вона мусить відшукати відповідь напитання, яке дзвенить у голові: «Хто ти, Рендалл Савітрі?»

Це історія про те, що найзапекліші битви — завжди з собою, найважливіші подорожі — у глибини власної душі, а любов і дружба варті того, щоб виходити за межісвоїх можливостей, стіни законів та навіть за грань життя і смерті. Адже не треба бути могутнім богом, щоб бути людиною.


«Роздвоєння»

Тері Террі

#книголав

Перекладачка Ірина Вернигора

Друга частина фантастичної трилогії Тері Террі «Обнулена» — продовження історії Кайли Дейвіс, що розпочалася в першій книзі — «Перезавантаження». Головна героїня не знає свого справжнього імені. Її пам’ять стерта, особистість знищена, спогади втрачені назавжди. Вона – обнулена. Уряд стверджує, що в минулому Кайла була терористкою, але їй дали ще один шанс – якщо, звісно, вона згодна грати за правилами. Та хай як дівчина силкується пристосуватися до нового життя, до родини і школи, їй не дають спокою дивні уривки минулого. У другій книзі Кайла виявляє, що в її голові ховається чимало темних таємниць. Виходить, що її сни – це не просто витвір уяви; а її внутрішній голос належить комусь іншому. Хто вона – та, яка була раніше, до обнуління? Чому її особистість не вдалося стерти й що вона намагається донести? Коли в життя Кайли повертається загадковий наставник з минулого, вона починає вірити, що їй нарешті вдасться дізнатися правду про себе. От тільки, опинившись поміж двох вогнів, їй доведеться обирати, на чиєму вона боці у війні диктаторського уряду й терористичного підпілля.


«У світлі камер»

Крістіна Ковак

#книголав

Перекладачка Ольга Захарченко

По той бік камери вирує бурхливе життя телевізійників з їхніми амбіціями, інтригами, зрадами та упередженнями. У центрі цієї круговерті опиняється Вірджинія Найтлі — телевізійна продюсерка, яка береться розслідувати справу зниклої адвокатки. Завдяки фотографічній пам’яті вона пригадує, що бачила її в одному новинному сюжеті. Що більше Вірджинія занурюється в хитросплетіння людських відносин та зв’язків, то заплутанішими й небезпечнішими стають пошуки. А Вашингтон неохоче розкриває людські

Таємниці та лише створює додаткові ризики. Під яким же заголовком вийде головний сюжет Вірджинії?

«У світлі камер» – дебютний роман Крістіни Ковач. Авторка захоплюється написанням психологічних трилерів, дія яких відбувається у Вашингтоні, округ Колумбія. До початку письменницької діяльності, Крістіна працювала у сфері телевізійних новин. Її кар’єра почалася зі стажування на вечірніх новинах каналу Fox 5, що привело до занурення у світ телевізійних сюжетів. Після роботи вихідною редакторкою на WRC TV та старшою редакторкою у філіалі ABC, працювала у Вашингтонському бюро компанії NBC як редакторка та продюсерка новин.


«Міністерство граничного щастя»

Арундаті Рой

Переклад: Андрій Маслюх

Видавництва Старого Лева

«Міністерство граничного щастя» — другий роман індійської письменниці. Він побачив світ через двадцять років після успішного дебюту — книжки «Бог Дрібниць», що принесла їй Букерівську премію. Роману так само притаманна поетичність та глибинна краса мови, властива стилю Рой. Однак за духом він геть інакший, нелінійний і суперечливий. Адже цього разу авторка кинула своїх героїв у вир новітньої історії Індії, зокрема у прекрасні ліси штату Джамму і Кашміру, де вже багато років точиться гострий збройний конфлікт. Та й самі герої — представники розмаїтих каст, віросповідань та світоглядів (гіджри, або ж люди «третьої статі», бунтівна архітекторка, не зовсім чесний журналіст, агент спецслужб, кашмірський повстанець тощо) — говорять надто різними голосами, борються по різний бік барикад, але здобувають кілька хвилин тиші поряд із близькими, живими чи мертвими, як вищу нагороду. В мить, коли духи ледь-ледь відчиняють двері паралельних реальностей життя.

 


«Місто дівчат»

Елізабет Ґілберт

Переклад: Ганна Лелів 

Дизайн обкладинки: Оксана Йориш 

Видавництва Старого Лева

«Місто дівчат» — новий бестселер Елізабет Ґілберт, яка підкорила світ романами «Їсти, молитися, кохати» та «Природа всіх речей».

 Це інтригуючий роман про жіночу сексуальність і свободу, про відвагу бути собою і право жити так, як тобі хочеться. А ще — історія дуже незвичайного кохання, на яке наклала свою тінь війна, та справжньої дружби, яку нелегко знайти, зрозуміти та оцінити, особливо в такому непростому і мінливому місті, як Нью-Йорк.

 Роман «Місто дівчат» починається 1940 року, коли дев’ятнадцятилітню Вівіан Морріс виганяють з престижного коледжу. Батьки відправляють доньку на Мангеттен до тітки — власниці невеликого, проте дуже ексцентричного театру. Несподівано для себе Вівіан опиняється у справжньому вирі довоєнного богемного життя. Знайомства із зірками, незвичайні теат­ральні постановки, нестримний секс, ріки алкоголю і відчуття цілковитої свободи спершу заворожують та спокушають, а потім вибивають землю з-під ніг. І це лише початок шляху Вівіан довжиною в життя, який необхідно пройти, щоб зрозуміти: ти не мусиш бути хорошою дівчинкою, щоб бути хорошою людиною.

 


 

«У світлі світляків. Пошуки відправника»

Ольга Войтенко

Дизайн обкладинки: Ана Годісь 

Видавництва Старого Лева

У світі, де панують тиша, холод і пітьма, де більшість жителів спить не прокидаючись, спокій може порушити не так багато подій. Хіба що повідомлення, яке надходить невідомо від кого, невідомо звідки і невідомо як. Повідомлення, яке Єва-Ліза, Тім і Макс так довго чекали. Повідомлення, яке змусить їх покинути свій дім, за межами якого на них чекає лише невідомість і далека дорога.

Нон-фікшн

«Мої запасні життя» 

Ірина Славінська

Дизайн обкладинки: Іван Шкоропад 

Видавництва Старого Лева

«Мої запасні життя» — дебют Ірини Славінської в есеїстиці. Ця книжка — клаптикова ковдра, зібрана зі спогадів, рефлексій та міркувань. Журналістка, перекладачка та продюсерка «Радіо Культура», членкиня Українського ПЕН Ірина Славінська розмірковує про особисту історію, історію родини і роду, збирає докупи пазли спогадів з дитинства, навчання, подорожей, робочі ситуації з перекладацької і журналістської справ — аж до подій недавнього часу. Це визначення важливих у житті моментів — певних якорів і культурних кодів, якими залогінюємо себе у сучасну реальність. Маркування втрачених ланок пам’яті, які потребують усвідомлення, але не завжди підлягають відновленню. Історії інших людей, а чи навіть інших країн, які можна проживати, наче власні запасні життя.


«Комунікація від нуля. Есеї для Мані»

Марія Титаренко

Дизайн обкладинки: Ольга Чигрик

Видавництва Старого Лева

Ця книжка — про комунікацію, але цілком із незвичного ракурсу. Порівнюючи спілкування дорослих і дітей (на прикладі своєї доні), авторка робить несподівані відкриття. Зокрема про те, що ми, дорослі, втрачаємо наше дитяче вміння комунікувати по-справжньому: на рівні слів, мовчання, співопису, обіймів, цілунків, запахів тощо. А ще втрачаємо свіжий погляд на себе, на світ і на речі у ньому.

Це книжка про відновлення комунікації від нуля, підкріплена цікавими історіями і прикладами відомих спікерів, авторськими знахідками й помилками, а також жартами, грою слів і уяви. Для усіх, хто бажає переосмислити свою комунікацію і повернути втрачене.


«Домівка для минулого. Про музеї, історію та мистецтво»

Роман Клочко

Дизайн обкладинки: Настя Слєпцова

Видавництва Старого Лева

«Домівка для минулого. Про музеї, історію та мистецтво» — це збірка оповідань Романа Клочка, яка запрошує читачів за лаштунки різноманітних музеїв та розповідає, як вони працюють.

 Яка знахідка допомогла розшифрувати давньоєгипетські написи? Як всесвітньо відома «Мона Ліза» опинилася… в королівській лазні? Що означають сцени, зображені на легендарній Скіфській пекторалі? Як узагалі з’явилися перші музеї, яка річ може стати експонатом та як відбу­вається реставрація? Шукайте у книжці відповіді на всі ці питання, а також дізнавайтесь про «смачні», літературні, технічні музеї та навіть про цілі музейні містечка!


«Суперспоживачі»

Едді Юн

Наш Формат

Серед споживачів кожного товару й користувачів кожної послуги є особлива категорія. Це ті любителі кросівок, у яких їх — десятки пар. Фанати спорту, що носять футболки з логотипом улюбленої команди. Ті, на кого не впливає ціна і хто купує товар заради емоцій та смислів, які транслює ваш бренд. Їх може бути небагато, але ці 10 відсотків — найпотужніша категорія ваших клієнтів (своєрідні суперспоживачі), яка дасть вам більшу частину прибутку. Як налагодити зв’язок із цією суперлояльною аудиторією? Чому навіть маленькому бізнесові варто насамперед будувати стосунки саме з нею? Як перетворити звичайного покупця на суперлояльного?

У цій книжці бізнес-консультант Едді Йон докладно пояснює, як упровадити стратегію, орієнтовану на побудову тривалих стосунків з клієнтами, і збільшити прибутки компанії.

Едді Юн — експерт з монетизації стратегій суперспоживачів. Засновник аналітичного центру EddieWouldGrow, що спеціалізується на стратегіях зростання. Колишній партнер консалтингової компанії Cambridge Group.


«Гра в бренди»

Олексій Філановський

Наш Формат

З одного боку, побудова успішного бренду — це мистецтво, а з іншого — чітко визначені кроки, які слід зробити компанії. Тому маркетолог має не лише креативно мислити, а й розуміти етапи створення та існування бренду. Як запустити бренд з нуля? Як перетворити звичайну торгову марку на ікону? Чи кожній компанії потрібен бренд?

У цій книжці маркетолог Олексій Філановський на прикладах відомих українських та світових компаній пояснює, що таке бренд, як оцінити стан та перспективи власного бренду та спланувати його успішний розвиток.

Олексій Філановський — власник маркетингової агенції «Filberry». Керував процесом розробки «з нуля» таких брендів, як «Прайм», «Істина», «Природне джерело», «Сніжна панда», «Bigl», «Crafta» й інших. Очолював процеc репозиціювання «Revo», «Shake», «Prom» і «Фокстрот».


«Гадки не маємо. Подорож невідомим Всесвітом»

Хорхе Чема та Деніела Вайтсона

Наш Формат

Історія науки — це історія безперервних революцій, які щоразу відкривають нам очі на довколишній світ. Чи зародилося б розумне життя, якби не вимерли динозаври? Чи існують інші виміри? Із чого складається 95 % Всесвіту? Ви не знайдете в цій книжці точних відповідей на ці запитання. Навіть більше — ви не знайдете їх ніде. Але те, що ми досі не знаємо багатьох фундаментальних істин, означає, що попереду нас чекають неймовірні відкриття.

Ця дотепна книжка проведе крізь ще не розкриті таємниці фізики, космології та астрономії. Вона покаже, як мало ми знаємо про наш Всесвіт, і водночас допоможе трохи краще зрозуміти, як усе влаштовано.

Хорхе Чем — популяризатор науки, доктор робототехніки у Стенфордському університеті. Творець популярних онлайн-коміксів, відомих як PHD Comics.

Деніел Вайтсон — професор експериментальної фізики в Каліфорнійському університеті, член Американського фізичного товариства. Він проводить дослідження за допомогою Великого адронного колайдера в ЦЕРНі.


«Прошу до столу. Як працює ресторанний бізнес»

Денні Меєр

Наш Формат

Ресторатор Денні Меєр заснував свій перший заклад у 27 років. Відтоді він став власником мережі висококласних ресторанів у Нью-Йорку, стрит-фудів, барів, кафе та кейтерингової компанії, що подає ресторанну їжу. Основа його бізнес-філософії — це гостинність. Як поєднати високу кухню й невимушену атмосферу? Що більше цінують клієнти — хорошу їжу чи теплоту й затишок? Яким має бути ресторан у найпопулярнішому музеї світу?

У цій книжці ресторатор показує залаштункову частину ресторанної справи та пояснює, чому це один з найскладніших і найпрекрасніших бізнесів у світі.

Денні Меєр — ресторатор, засновник і співвласник мережі закладів Union Square Hospitality Group. Співавтор «Кулінарної книги Union Square Cafe» та видання «Добавка від Union Square Cafe».


«Циклічна історія фінансових криз»

Кармен Рейнгарт, Кеннета Роґоффа

Наш Формат

Фінансові кризи існували майже з моменту появи грошей. Упродовж століть інструменти й типи установ трансформувалися, але глибинна природа й підходи людей мало змінилися. Перед початком фінансової кризи найчастіше звучали слова на зразок «цього разу все буде інакше»: фінансисти і політичні лідери запевняли, що керують ситуацією краще, ніж раніше, що стали розумнішими й навчилися на помилках минулого.

Однак кризи й далі повторюються, дошкуляючи як багатим, так і бідним країнам. У цій книжці автори мандрують фінансовими злетами й падіннями від часів наполеонівських воєн і до останніх глобальних криз. Рейнгарт і Роґофф аналізують досвід 66 держав і показують універсальні причини та спільні ознаки, що були притаманні всім фінансовим колапсам.

Кармен Рейнгарт — професорка економіки, керівниця Центру міжнародної економіки Мерілендського університету.

Кеннет Роґофф — професор, викладач державної політики Гарвардського університету. У 2001–2003 роках працював провідним економістом МВФ.

 


«Посткапіталізм. Путівник у майбутнє»

Пол Мейсон

Наш Формат

Інформаційні технології кардинально змінюють сучасний ринок. Вони створили умови для появи паралельних валют, стерли межу між роботою та вільним часом, вплинули на формування ринкових цін і породили нові форми власності, такі як спільне споживання. Усе це ставить під сумнів доцільність класичної капіталістичної моделі. Система, підґрунтям якої є здатність адаптуватися, схоже, не встигає пристосуватися до цих перетворень. На зміну їй може прийти нова система — посткапіталізм. У цій книжці журналіст Пол Мейсон пояснює, як розвиток технологій позначиться на економічному розвитку і якою буде економіка майбутнього.

Пол Мейсон — колишній редактор бізнесової рубрики на BBC Two та колишній редактор економічної рубрики на британському телеканалі Channel 4 News. Дописувач Guardian і New Statesman. Запрошений професор Вулвергемптонського університету.

 


«Тотальні війни: творення модерної України в 1914—1954 роках»

Юрій Лібер

Видавництво Vivat

Завдання кожної нації — примиритися зі своєю пам’яттю, навчитися дивитись у майбутнє, враховуючи уроки минулого. Довга тінь війни, яка тяжіє над Україною, повсякчас повертає її до модернізації проектів і водночас до проживання травматичного досвіду.

Автор переконливо доводить, що дві світові війни, революції, голод, геноциди й чистки, які протягом першої половини ХХ століття спустошували Європу, руйнували і заразом творили українську націю й відіграли важливу роль у формуванні сучасної України. Ця книжка — важливе дослідження масштабів і парадоксальних наслідків масового насильства, яке допомагає зрозуміти складну всторію ХХ століття.

 


«Справжні митці не голодують: найсучасніші стратегії досягнення успіху»

Джефф Ґоїнс

Видавництво Vivat

У світі, де робота значною мірою спрощена та автоматизована, креативність має коштувати більше, аніж праця з шаблонами. Митці у різних сферах часто-густо не розуміють власної унікальності, не знають собі ціни, і це шкодить їхній кар’єрі та творчості. Ґоїнс розвінчує міф про те, що творчість — ілюзорний таємничий вимір, у якому може існувати лише невеличка купка обраних. Натомість він нагадує, що бути митцем може будь-яка досить мотивована людина, чиї зусилля спрямовані на пошук натхнення, співпрацю, дисципліну та маркетинг. Книжка містить практичні дієві поради митцям щодо застосування креативності для досягнення творчого та фінансового успіху.

 


«Анатомія брехні: колишні офіцери ЦРУ навчають визначати обман»

Філіп Г’юстон, Майкл Флойд, Сьюзен Карнісеро, Дон Теннант

Видавництво Vivat

Колишні офіцери ЦРУ, провідні фахівці з розпізнання брехні, розповідають читачу про методи викриття брехні. Адже уявіть, наскільки змінилися б ваші стосунки з людьми, якби ви могли вчасно виявляти, бреше вам хтось чи каже правду: співбесіда з кандидатом на робоче місце, інвестиції, розмова з дитиною про наркотики, перше побачення — здатність вчасно розпізнавати брехню може допомогти вам запобігти несподіваних негативних наслідків. У книжці «Анатомія брехні…» експерти розповідають, як вони користалися з методології, розробленої Г’юстоном, для викриття обману в боротьбі з тероризмом та злочинністю, і як ці методи можна використовувати у звичайному житті. Змініть правила гри, і ви зможете докорінно змінити власне життя.

 


«Остання лекція»

Ренді Пауш

Видавництво Vivat

Ренді Пауш був професором, викладав курси інформатики, взаємодії людини й комп’ютера та дизайну в Університеті Карнегі—Меллон. Його «Остання лекція» — це не просто сповідь і не банальний заклик цінувати час. Перш за все це послання дітям, напутнє слово поколінню, яке тільки-но починає свій шлях. На сторінках цієї книжки ви знайдете думки автора про радість, любов до життя, про чесність, порядність, вдячність, про роль мрій та цінності часу. Це істини, яких треба навчати дітей і про які не варто забувати дорослим. Ренді Пауш сказав: «Я намагався вмістити себе в пляшку, яку одного дня хвиля приб’є до берега для моїх дітей. Якби я був художником, то написав би для них картину. Якби музикантом, то склав би музику. Але я лектор. Тому я прочитав лекцію…»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: