Меню & пошук

NASA виклало в інтернет звуки з «золотого диску» Вояджера-1

NASA виклало в інтернет звуки з «золотого диску» Вояджера-1

[ads-pc-2]

HighFlight-Voyager3

Американська космічна агенція NASA опублікувала в інтернеті повний запис «золотого диску» апарату Вояджер-1, який зараз покинув межі Сонячної системи і є найбільш віддаленим штучним супутником від Землі. Диск, який був записаний перед запуском програми, містить низку звуків нашої планети, класичної музики та народних пісень різних національностей – це було зроблено з метою розповісти про нас тим цивілізаціям, які, можливо колись віднайдуть Вояджер.

Запис з’явився на Soundcloud ще рік тому. На диску можна почути класичні концерти Баха, мелодії Сенегалу, Мексики, Грузії, Болгарії, індіанського племені Навахо та навіть рок-н-ролл 60-х.

Перший розділ диску містить вітання на 55 мовах, у тому числі на 7 древніх (шумерська, аккадська, хетська, арамейська, древньовірменська, давньогрецька, латинь), 10 південноазіатських, 4 китайських діалектах, українською (Пересилаємо привіт із нашого світу, бажаємо щастя, здоров’я і многая літа) і російською (Здравствуйте! Приветствую Вас!). Окрім мелодій, золотий диск на Вояджері містить основну інформацію про нашу планету: розташування відносно Сонця, положення Сонця відносно пульсарів Галактики, а також частоти радіохвиль, які використовує людство.

Апарат, який було запущено в 1977 році, зараз знаходиться на відстані майже 20 млрд кілометрів від Землі. У 2013 році зонд покинув межі Сонячної системи і увійшов у міжзоряний простір. Запасу плутонія, який підтримує мінімально необхідний рівень функціонування апарату, вистачить до 2025 року.

У липні 2015 року апарат Нові горизонти впритул підійшов до Плутона, зробивши перші в історії людства знімки цієї планети.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

1 Comment

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: