Меню & пошук

Шведські компанії одна за одною переходять на 6-годинний робочий день

Шведські компанії одна за одною переходять на 6-годинний робочий день

[ads-pc-2]

dsjcepaufbo6g1jalmxj

Шведські компанії все активніше долучаються до нового тренду: зменшення тривалості робочого тижня. Замість стандартних 8 годин працівники багатьох компаній переходять на 6-годинний робочий день. Два тижні тому ми писали про державні служби Гетеборга, які почали працювати по 6 годин щодня замість 8-ми. 

«Мені здається, що 8-годинний робочий день не такий ефективний, як думають люди, – говорить Лайнус Фелдт, генеральний директор компанії, що розробляє мобільні додатки, Filimundus. – Фокусуватися на роботі протягом восьми годин надзвичайно важко. Доводиться міксувати роботу з чимось іншим для різноманітності. Стає важко розбиратися з особистим життям, проводити час з сім’єю».

Filimundus вже рік працює в такому режимі. У компанії лише рекомендують співробітникам не захоплюватися соціальними мережами і зменшити кількість робочих нарад. На думку директора, людям так простіше працювати, фокусуватися на роботі в офісі, і у них ще залишаються сили, коли вони йдуть додому.

На думку директора, побоювання про втрату ефективності роботи при зменшеному робочому дні пов’язані з помилковим уявленням про те, що люди здатні викладатися на 100% протягом восьми годин.

Більше того, у співробітників спостерігається зростання ентузіазму – вони не відчувають себе вичавленими до кінця дня, тому з більшою охотою повертаються на роботу наступного дня. Вони менше конфліктують на роботі і в цілому відчувають більшу задоволеність життям.

Інший техностартап, Brath, вже три роки працює в такому режимі. Вони використовують це як конкурентну перевагу для найму співробітників. Керівництво компанії впевнене, що увійшовши у смак і відчувши збільшення вільного часу, працівник уже не зможе проміняти роботу в компанії на іншу.

«Ми почали цінувати час більше, ніж гроші, – каже директор Filimundus. – Упевнений, що дуже багато людей вибрали б більше вільного часу навіть за меншу зарплату. Ми віримо, що щасливі співробітники – це головне для компанії. Якщо співробітники щасливі, то і компанія щаслива».

У США, країні нещадного капіталізму, обмежень з приводу робочих годин немає – на даний момент, за статистикою, середня тривалість робочого дня становить 8,7 годин. Історично одним з перших 8-годинний робочий день вводив на своїх підприємствах в рамках експерименту Генрі Форд.

via Geektimes, Fastcoexist

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

12 коментарів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: