Меню & пошук

Вчені винайшли пристрій, що робитиме тестування на ВІЛ за допомогою смартфона

Вчені винайшли пристрій, що робитиме тестування на ВІЛ за допомогою смартфона

[ads-pc-2]

hivsyph

Вчені з Колумбійського університету в США винайшли пристрій, який прикріпляється до смартфону та робить тест на захворювання ВІЛ/СНІД та сифіліс за 15 хвилин. Через свою простоту та економність він буде надзвичайно корисним у сільських та віддалених регіонах, які не мають потрібних для цього лабораторій і спеціалістів.

Пристрій складається з невеликого ґаджета, який під’єднується до смартфону за допомогою аудіовиходу та містить в собі міні-лабораторію для забору крові. Після отримання крові людини вона пропускається через трубку товщиною в людську волосину та вступає в реакцію з хімічними сполуками, що виявляють маркери вірусу імунодефіциту, який спричиняє СНІД, та маркерами сифілісу.

Після початку тесту кров, в залежності від того, чи хворий пацієнт, чи ні, змінює свій колір, і пристрій просвічує кров’яні тільця спеціальним LED-спалахом та передає результат на смартфон, де спеціальний додаток показує дані. Весь процес займає 15 хвилин та не потребує особливих знань чи умов: ним можуть користуватися навіть медики-початківці без додаткового устаткування.

Ідея пристрою прийшла до дослідників в Колумбійському університеті після того, як вони підрахували вартість проведення тестів та логістики устаткування у важкодоступні та малорозвинуті регіони планети. За словами вчених, більшість розробників медичного обладнання ніколи не турбувалися про юзабіліті своїх пристроїв: якщо процес тестування на захворювання складається з 20-ти кроків, то потрібно дуже багато часу і коштів, щоб знайти людину, яка навчиться робити ці тести.

Вартість винайденого пристрою – всього $34, а змінні касети з хімічними реактивами обійдуть всього у $1,5.  На даний момент практичне впровадження ґаджету уже почалося в трьох клініках Руанди для майже сотні пацієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 Коментарів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: