Меню & пошук

В мережі запустили безкоштовні курси польської мови для українців та української для поляків

В мережі запустили безкоштовні курси польської мови для українців та української для поляків

[ads-pc-2]

kursi-5

Польський інтернет-портал “Порт Європа” організував безкоштовний онлайн курс вивчення польської мови для українців та української для поляків. За словами автора курсу, редактора “Порт Європа” та польського кореспондента “Дзеркала тижня. Україна” Якуба Логінова, таким чином вони хочуть сприяти подальшому зближенню поляків і українців.

“Як показав Євромайдан, наші народи повинні триматися разом. Ми хочемо посприяти тому, щоб поляки вивчали українську мову, а українці – польську. Польська мова дуже схожа на українську, тому немає потреби користуватися у взаємному спілкуванні посередництвом англійської, а опанувати хоча б основами мови сусідньої країни – завжди цікаво і корисно”, – цитує його Porteuropa.eu.

Для того, щоб почати вивчати польську мову, необхідно оформити підписку. На електронну пошту будуть приходити листи і безкоштовні навчальні матеріали.

Якуб Логінов використав у курсі авторський метод, завдяки якому колись він сам вивчив українську мову протягом усього 4 місяців. На його думку, рецепт простий: оскільки 60% польських слів подібні до українських, достатньо вивчати тільки ті, які відрізняються. Окрім того, на курсі будуть наводити приклади типових для польської мови мовних конструкцій.

Наприклад, там, де в українській мові є суфікс пере- або – там у польському є prze-, польські літери ą i ę часто зустрічаються там, де в українській і російській є у (наприклад: зуб – ząb, дуб – dąb, вудка – wędka, тощо). Таких неформальних правил існує декілька, проте цього не вчать на класичних курсах польської мови, а саме вони найбільше допомагають у вивченні.

Курс складається з декількох уроків, які буде автоматично надіслано на адресу користувача кожні 3-4 дні. Потрібно записатися на курс через формуляр на сайті: www.porteuropa.eu/ua/polskamowa

Паралельно з тим, на порталі функціонує аналогічний безкоштовний е-курс української мови для поляків. Він був створений ще до подій Євромайдану, однак, як стверджує автор, Майдан і дальші події в Україні однозначно підвищили зацікавленість поляків у вивченні української мови. “Прогрес однозначний. Ще десять років тому в Польщі було переконання, що на пострадянському просторі немає альтернативи російській мові, якщо ідеться про її вивчення як іноземну. Тепер це вже розділилося навпіл: українська мова як іноземна вже нікого не дивує, вона стає привабливою. У Польщі постійно говориться про події в Україні в ЗМІ, є велика симпатія до України, а це принесло цікавий ефект – вивчати українську мову, принаймні її основи, стало в Польщі модно”, – говорить Якуб Логінов.

Курси створені таким чином, щоб у найгіршому разі (для тих, хто не може приділяти вивченні мови багато часу) досягти того рівня, щоб безпроблемно розуміти сусідню мову. “А це вже прямий шлях до того, щоб поляки і українці вільно спілкувалися один з одним, кожен своєю мовою, як це є між поляками і словаками чи між українцями і білорусами”, – говорить Якуб Логінов.

via Nashvybir

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

12 коментарів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: