Меню & пошук

Двоє українців проїхали на електромобілі 615 км за один день

Двоє українців проїхали на електромобілі 615 км за один день

[ads-pc-2]

nissan

16 травня команда спільноти автолюбителів ElectroCars здійснила одноденний пробіг за маршрутом Київ – Рівне – Київ на бюджетному електромобілі. Активісти Олександр Кравцов та Володимир Романцов здолали відстань понад 600 км на автомобілі Nissan Leaf 2013 року, який має запас ходу на одній зарядці 175 кілометрів.

Ця подорож передувала електромарафону «Київ – Монте-Карло», який запланований з 3 по 10 червня. Команда ставила собі за мету не лише доїхати та повернутись з Рівного, а заодно і протестувати Nissan, який незабаром вирушить у Європу. А також перевірити наскільки комфортно мандрувати на електрокарі Україною, де ще на надто розвинена мережа зарядних станцій.

11120589_832786013474417_8110963056339588729_n

Пробіг розпочався о 5 ранку та завершився близько 23:00 вечора. При цьому – 9 годин 20 хвилин – пілоти провели в дорозі, а 5 годин 40 хвилин – на заправних станціях. Електромобіль їхав із середньою швидкістю 80-90 км/год, але на трасі водії змогли місцями розганятись і до 130 км/год.

Цікаво, що перед стартом пробігу команда ElectroCars вирішила підзарядити свій автомобіль досить оригінальним способом – на буксирі у звичайної автівки. За словами Олександра Кравцова,  півгодини такого буксування рівнозначні заправці на швидкозарядній станції (приміром, такій як CHAdeMO), і це може робити будь-яке бензинове авто.

Така «екстренна» зарядка якраз стала у нагоді команді у Новгород-Волинському, де не вдалось оперативно знайти заправку з зарядкою для електромобілів. Тому у Рівне команда ElectroCars прибула із допустимим запізненням на 10 хвилин від запланованого часу (11.30).

Мандрівка на електромобілі зараз виглядає як квест. Ти маєш шукати місця, де зарядитися, маючи багато вільного часу під час зупинок, можеш працювати у кав’ярні. Електрокар – гарний тайм-менеджер. Він змушує не мчати кудись стрімголов, а робити все поетапно.

За словами Олександра Кравцова, бюджетний електромобіль дає змогу нормально подорожувати, просто треба змінити ритм самої мандрівки.

У Рівному хлопці не гаяли часу: поспілкувались з місцевими жителями, розказали про екологічний транспорт та навіть провели тест-драйв для мера міста Володимира Хомка.

У столицю електромобіль прибув о 22:46.  Тріпметр автомобіля  у цей час показував 615 км.

«Поїздкою з Києва до Рівного ми довели, що доступний електрокар, такий як Nissan Leaf, цілком придатний для мандрівок на середні відстані. Електрокар зараз – вже не забавка чи суто міський транспортний засіб, а повноцінне авто на всі випадки життя. Так, інфраструктура для електрокарів у нас поки малорозвинена, але ми самі – я маю на увазі малий та середній бізнес – її покращуємо, і робимо це дуже активно. Впевнений, що електромарафон «Київ – Монте-Карло» поставить остаточну крапку в дискусії про те, чим є електрокар зараз», – переконаний Олександр Кравцов.

Нагадаємо, електромарафон «Київ – Монте-Карло» відбудеться з 3 по 10 червня. Загальна дистанція маршруту – 2800 км. Електромобілі відвідають 17 міст і 10 країн Європи, церемонію нагородження в Монте-Карло проведе Його Світлість Принц Монако Альберт II, під патронатом якого відбувається марафон. Відповідно до регламенту гонки, переможця визначає не швидкість, а точність часу прибуття до фінішу.

Минулого місяця ми писали про те, що компанія з Гонконгу оголосила про свої плани з випуску електромобілів в Україні, для яких напередодні було скасоване ввізне мито. Наприкінці минулого року на базі станцій ОККО в Україні було відкрито понад 30 заправок для електромобілів, а компанія Tesla Motors офіційно підтвердила свої наміри з будівництва Supercharger – станцій для заряду машин Tesla.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 Коментарів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: