A password will be e-mailed to you.

france

Продовжуємо спецпроект із WINETIME, присвячений альтернативним маршрутам Старої Європи. Цього разу нашу мапу смаків доповнимо Францією.

Із Францією у кожного свої асоціації: улюблені книги, музика, кіно, вино і тисячі нюансів зі світу гастрономії. А ще просто спогади з подорожей і мрії про нові. Мрії, що з ними так солодко прокидатися і покоряти чергові життєві горизонти. Це дивовижно тонкий акцент настрою: пригадайте про «свою» Францію, і що б не відбувалося довкола, а на душі неодмінно стане трішки ароматніше і затишніше.

І спробуй не мріяти про Францію, коли за вікном осінь, коли на думку так і просяться аромати паризьких кафе, атмосферні вечори в бордоських шато у час збору врожаю і духмяний аромат із коньячних погребів Шаранти — у розпалі їх новий великий сезон.

27 регіонів Франції на карті смаків орієнтовно розділяють на 12 напрямків, кожен із яких цілком самодостатній і вартий уваги. Цього разу ми виокремимо ті із них, що видаються найбільш актуальними в контексті сезону.

france-wine-regions-map-zoom

Лангедок-Руссільйон

Відправившись у Лангедок-Руссільйон, ви ще цілком встигнете наздогнати літо. Адже це один із тих теплих середземноморських регіонів Франції, де тераси ресторанчиків і кафе навіть в жовтні ще будуть сповнені життя. Але на відміну від розрекламованих і зіпсованих великими грошима сусідніх регіонів, на цих землях вас зустріне проста провінційна Франція у найдобрішому із сенсів. Тут смачно, недорого і неймовірно живописно.

Смаки Лангедока і Руссільйона — це свого роду компроміс між висотами французької кулінарної майстерності і душевністю та простотою продуктів на сільському столі. Чого тут тільки не знайдете: паштети і ковбаси, делікатеси із мисливських рук, легендарний Рокфор і розмаїття козиних сирів, морепродуктів з запасом, а також, ясна річ — фрукти, овочі, гриби і т.п. Цікаво, що столітні каталонські рецепти останнім часом тут завзято осучаснюють, порою — у шедеври, але інколи — і в метаморфози, то вже як пощастить :)

Ось, наприклад, Mel i mato, колись — створожене молоко, полите медом, сьогодні — нереально смачний сорбет «Баньюльс». Загалом, основний мотив місцевої кухні, що віддавна славилась солодко-солоними поєднаннями, у наш час заграв справді новими барвами. І не спробувати тої таки тутешньої дичини під шоколадним соусом із сухофруктами та мигдалем — значить те ж саме, що побувавши у Парижі, не прогулятися доріжками казкового Монтмартру.

No1ACFO26BUM

До речі, із винами Лангедока і Руссільйона та ж сама історія, що й з кулінарією — у них з достатком і традицій, і новацій. Ці вина такі ж щедрі і щирі, як і місцеве населення, і такі ж сонячні й життєствердні,  як тутешня природа. І знову ж таки — цілком доступні, всупереч популярним стереотипам про космічні ціни на французьке вино. Щодо конкретних виробників, рекомендуємо заїхати на вино у ресторанчик Côté Mas виноробного сімейства Les Domaines Paul Mas. Тут вас порадують і затишною атмосферою серед виноградників найстарішого виноробного регіону Франції, і різноманіттям вин: від легких, дуже сучасних і креативних до глибокої і мудрої класики.

 

Рона-Альпи

de93dc8bbc171f2d56c9bba19bf179bc

Змістившись трішки ближче до центру країни у напрямку регіону Рона-Альпи, потрапляємо наче в паралельний світ смаків. Тут уже висока кухня «у повний зріст» зі всіма її нюансами і персоналіями, вина зі світовим іменем і дещо інший порядок цін.

Завширшки майже такий як «сусідка» Швейцарія, регіон Рона-Альпи, що простягається від альпійських висот до гір Форез, порадує своїм особливим колоритом і запасом смаків. Куди потрапив, починаєш усвідомлювати, вже хоча б прогулявшись одним із ринків Ліона, Сент-Етьєна чи Гренобля: фрукти, овочі і прянощі на будь-який смак, сири Том, Реблюшон, Вашерен і багато інших,  риба із гірських річок і місцевих озер, домашня птиця, дромські цесарки, фірмові ліонські ковбасні вироби і ласощі на чолі із прославленим місцевим шоколадом.

chartreuse-and-tonicТут вже навряд чи хтось встоїть перед численними дегустаціями з рук місцевих виробників і перших же емоційних покупок, а якщо ще випадково на аперитив вас пригостять місцевим Шартрезом (натуральний лікер на основі 130 трав), вважайте — день вдався! От тільки дещо не за вашим «сценарієм», можливо :)

Що ж до «високих» ліонських рецептів, особливих подробиць не чекайте. Хто розбереться в цій кулінарній алхімії? У цьому контексті точно можна порекомендувати хіба що одне — відкласти на цей «атракціон» окремий бюджет, і бажано також приглянути заздалегідь кілька ресторанчиків на тому ж таки TripAdvisor, аби вберегти себе від усякого роду несподіванок. Інтерпретуючи популярний жарт, щодо ліонських рецептів, кулінари часом жартують, мовляв, древні заклинання читаються куди простіше. І справді,  одна із головних кулінарних столиць світу таїть в собі немало несподіваного і смачного. Занурюйтесь у них із задоволенням! Адже це якраз той випадок, коли смакам дійсно варто віддатися, довіритись, відпустивши стереотипи у собі…

Про місцеве вино розмов не менше. Одне із кліше, що їх тут неодмінно почуєте — про Рону, Сону і Божоле, три річки, що омивають Ліон. Але в жодному разі не обмежуйтесь лише Божоле, і тим більше не переплачуйте за нього надто. За що справді варто заплатити — так це за виняткові вина Північної Рони. Захочете насолодитися ними сповна — обов’язково заїдьте в гості на виноробню E.Guigal. Для французького виноробства це ім’я значить стільки ж, скільки, до прикладу, Chanel для світу моди…

Пуату-Шарант

12920750

Ми могли б розповідати вам в контексті цього регіону про виняткові місцеві устриці і відмінно налагоджений процес їх розведення, можна було б спробувати переконати вас щодо унікального смаку місцевого козиного сиру чи відзначити, що саме в цьому регіоні створюють найкраще масло Франції, або розкрити секрети фірмових голубців чи кролика під оригінальною фіолетовою гірчицею… Могли б. Але навряд чи все це коли-небудь буде сприйматися чимось більшим, аніж просто масовка на фоні головного «героя» регіону.

France2013-83Його можна любити чи не любити, але спробуй не згадати про нього, коли осінь потихеньку вичерпує останні запаси тепла… Про що це ми? — Про коньяк, друзі! :) Реалії українського ринку, на жаль, нівелювали ім’я цього напою у нас в країні, адже авторське право французів на коньяк вітчизняні виробники і досі ігнорують, називаючи ним власні бренді. Але справжній коньяк — продукт винятково французький,  із чітко регламентованою територією і технологією виробництва, що у них суворо контролюється! Відповідна і якість (!), а не підфарбований спирт за 70 з лишком гривень, що не може бути коньяком в принципі!

Лиш повірте, побувати на батьківщині цього напою, пройтися вуличками однойменного містечка, продегустувати безпосередньо в погребах коньячних домів якісь виняткові купажі і вінтажі, поєднавши із влучно підібраною гастрономією — це мистецтво, що назавжди розставить для вас крапки над «і» в цій темі.  Та і просто запам’ятається, як ще один ароматний і затишний спогад із Франції.

Текст: Сергій Шалайко, фото: Ben Levy

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її і натисніть Shift + Enter або клікніть тут, щоб повідомити нас.