A password will be e-mailed to you.

головна

Зима – це не лише підготовка до новорічних свят та прогулянки під пухнастим білим снігом. Це також короткі дні та дуже довгі ночі. Щоб не поринати з головою у «віртуальне спілкування», зустрічайтесь з близькими та друзями вдома за чашкою ароматного чаю та home-made солоденьким.

Inspired зробив добірку простих, але дуже смачних рецептів від українських блогерів та кулінарів, які зроблять будь-яке чаювання приємним. 

Брауні з грецьким горіхом

За рецептом Данила Панова, фіналіста проекту «Мастер-шеф 3»

1 брауни

Брауні – це шоколадне тістечко характерного коричневого кольору, частіше за все має вигляд прямокутних шматочків нарізаного шоколадного пирога. Залежно від рецепта, може мати консистенцію торта, кексу або печива.

Час на приготування: 30 хвилин
Порції: 10-12
Бюджет: приблизно 50-70 грн.

Склад:

  • 200 г чорного шоколаду (від 64%)
  • 150 г вершкового масла
  • 3 великих або 4 маленьких яйця
  • 150 г цукру
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • 1 столова ложка гіркого какао
  • 1 щіпка солі
  • 75 г борошна
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 100 г грецьких горіхів (або інших за бажанням)

Форма для випікання: 25 на 25 см

Приготування:

  1. У сотейнику на водяній бані розтопити шоколад та масло. Час від часу помішувати ложкою, а коли шоколадно-масляна суміш стане однорідною – зняти її з плити.
  2. Окремо підсмажити горіхи в духовці при температурі 170 градусів до утворення красивого рум’янцю (7-10 хвилин). Головне, щоб горіхи не підгоріли, адже навіть шоколад не заховає цього смаку. Остиглі горіхи очистити від лушпиння, порубати або злегка подробити качалкою, залишаючи при цьому доволі великі шматочки.
  3. У гарячу шоколадно-масляну суміш додати цукор, ванільний цукор та трішки солі. Добре розмішати вінчиком.
  4. По одному, обережно, ввести яйця. Кожен раз ретельно вимішувати суміш вінчиком.
  5. Додати просіяне борошно з розпушувачем та какао. Дуже добре перемішати до утворення однорідної маси. Додати горіхи та перемішати.
  6. Вилити суміш у форму для випікання. Поставити її у духовку, розігріту до 180-190 градусів. Час випікання становить приблизно 18-20 хвилин. Головне – не пересушити брауні.
  7. Готовий брауні перекласти на тарілку. Посипати горіхами, цукровою пудрою або подавати із морозивом та карамельним соусом.

 

Паризький флан

За рецептом кулінарного блогера та власника домашньої кондитерської Юлії Гвоздьової

2 паризький флан

Паризький флан – класика паризьких кондитерських крамниць, кафе та бістро. Його ще називають кондитерський флан (flan patissier) – це кондитерський крем, запечений у вигляді відкритого пирога на пісочному тісті.

Час на приготування: 1-1,5 години
Порції: 8-10
Бюджет: 50-60 грн.

Склад:

Для пісочної основи:

  • 105 г борошна вищого сорту
  • 60 г вершкового масла (холодного)
  • 13 г молотого мигдалю
  • 3 г солі
  • 18 г цукрової пудри
  • 2 жовтки

Для крему:

  • 1 яйце та 1 жовток
  • 60 г цукру
  • 45 г кукурудзяного крохмалю
  • 150 мл рідких жирних вершків (не менше 30% жирності)
  • 350 мл жирного молока
  • 1 стручок ванілі

Приготування пісочної основи:

  1. З’єднати разом усі сухі складові, ретельно перемішати.
  2. Додати масло маленькими шматочками і розтерти руками до стану “дрібного м’якого піску”.
  3. Додати жовтки. Замісити швидко тісто (не вимішуючи). Як тільки тісто зібралося в кулю, приплюснути його у вигляді шайби, загорнути в плівку і відправити в холодильник на годину-півтори.

Приготування крему:

  1. У металевій ємності змішати разом цукор і крохмаль, додати яйце і жовток. Розтерти дерев’яною лопаткою до однорідності.
  2. Влити молоко і вершки, додати стручок ванілі, розрізаний уздовж навпіл.
  3. Поставити на водяну баню і, постійно помішуючи віночком, заварити до густоти жирної сметани.
  4. Дати охолонути до теплого. Вийняти стручок ванілі.

Далі:

  1. Дно форми застелити пекарським папером. Тісто розкачати завтовшки 5 мм. Викласти їм дно і стінки форми. Вилити у форму крем, розрівняти.
  2. Випікати при 180 градусів, 40-45 хвилин. Дати повністю охолонути. Провести плоским ножем по периметру остиглого пирога, між стінками форми і стінками пирога.
  3. Накрити форму плоскою тарілкою і перевернути всі разом “догори ногами”. Таким же чином привернути флан “із ніг на голову” у блюдо.
  4. Подавати флан охолодженим. Можна прикрасити свіжими ягодами і присипати цукровою пудрою.

 

Сирно-гарбузова запіканка з ваніллю

За рецептом блогера Едуарда Насирова

3 запіканка

Запіканка – це солодка або несолодка страва, яку готують із декількох складових та запікають у духовці.

Час на приготування: 1-1,5 години + 2-3 години в холодильнику
Порції: 8-10
Бюджет: приблизно 50-70 грн.

Склад:

Для пісочного тіста:

  • 50 г вершкового масла
  • 100 г борошна
  • 1 ст. л. води
  • щіпка цукру і солі

Також:

  • 1,25 склянки молока
  • 1/2 склянки манки
  • 1 ч. л. ванільного екстракту
  • 400 г запеченого гарбуза (половину пюріровати)
  • 300 г сиру
  • 2 яйця
  • ½ стакана цукру
  • трішки подрібненої кураги (за бажання)
  • трішки гарбузового насіння
  • щіпка солі
  • мед для подачі

Форма для випікання: 22-24 см

Приготування:

  1. Розігріти духовку до 180 градусів.
  2. Влити в каструлю молоко, довести до кипіння, тонкою цівкою всипати манку. Готувати 2 хвилини безперервно помішуючи (стан каші середньої густини).
  3. Додати в манну кашу гарбуз і перемішати. Ввести сир, жовтки, цукор, щіпку солі, ваніль, курагу і добре перемішати. Білки збити до м’яких піків і акуратно ввести в тісто.
  4. Приготувати окремо пісочне тісто або купити готове. Далі тісто розкачати і викласти на дно форми присипаної борошном.
  5. Підготовлену масу викласти поверх пісочного тіста, розрівняти і присипати насінням. Поставити в духовку і випікати близько години. Стан запіканки час від часу перевіряйте зубочисткою або на пружність рукою.
  6. Готову запіканку остудити трохи і покрити за допомогою кисті рідким медом. Витримати перед подачею до столу 2-3 години в холодильнику.

 

Пряникові чоловічки

За рецептом блогера Анастасії Голобородько

4 пряникові чоловічки

Імбирні або пряникові чоловічки – один із символів зимових свят в Європі та США. Пряники або печиво з додаванням імбиру легко приготувати самостійно і вдома.

Час на приготування: 30-40 хвилин +1-2 години в холодильнику
Порції: 10-12
Бюджет: приблизно 30 грн.

Склад:

  • 1 склянка цукру
  • 2 столові ложки гарячої води
  • 2 чайні ложки яблучного оцту
  • 2 яйця
  • 2 чайні ложки розпушувача або соди
  • 5 склянок борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 1 чайна ложка меленого імбиру
  • 1 склянку меду або патоки
  • пів чайної ложки свіжомеленого чорного перцю
  • 1 чайна ложка солі
  • пів чайної ложки меленої гвоздики

Для глазурі:

  • 1 яєчний білок
  • 180 г цукрової пудри
  • сік половини лимона

Приготування:

  1. Змішати борошно, соду або пекарський порошок, сіль і спеції.
  2. Вершкове масло попередньо дістати з холодильника, щоб воно розм’якшилися. У великій мисці розтерти масло з цукром до однорідної маси кремовою.
  3. У суміш додати мед і яйця. Ретельно вимісити. Додати воду і оцет, перемішати і в цю масу додати суху суміш борошна і прянощів. Замісити тісто.
  4. Розділити тісто на 4 частини, кожну загорнути в харчову плівку і залишити в холодильнику на 1-2 години.
  5. Духовку розігріти до 180 градусів. Тісто розкачати на дошці до пластини товщиною до півсантиметра. Вирізати фігурки чоловічків і викласти їх на деко, попередньо застеливши його пергаментним папером.
  6. Випікати 15-20 хвилин.
  7. Білок для глазурі трохи збиваємо в мисці, змішуємо з цукровою пудрою і соком лимона. Добре збиваємо до однорідності.
  8. Розділити на кілька частин і змішати кожну з невеликою кількістю харчового барвника. Пензликом розмалювати гаряче печиво. Зверху на глазур можна «приклеїти» різнокольорові посипання для випічки.

 

Шафранові ватрушки з мандариновою цедрою

За рецептом блогера Юлії Волочай

5 ватрушка

Ватрушка – випічка давньослов’янської, російської та української кухні. Має вигляд круглих, відкритих зверху коржів із наповнювачем, яким частіше за все служить сир, або рідше – картопляне пюре, варення, повидло.

Час на приготування: 1 година + 2 години настоювання тіста
Порції: 12
Бюджет: приблизно 60-80 грн.

Склад:

Для тіста:

  • 1 саше швидкодіючих сухих дріжджів
  • 120 мл теплого молока
  • 100 г цукру
  • 2 столові ложки шафрану
  • 400 г борошна
  • 60 мл вершків (35% жирності)
  • щіпка морської солі
  • 150 г вершкового масла (82% жирності)
  • 1 жовток (для покриття булочок згори)

Для начинки:

  • 200 г свіжого домашнього сиру
  • 60 мл вершків
  • 2 яйця
  • 4 столові ложки цукру
  • ванільний екстракт
  • пів чайної ложки соди

Приготування тіста:

  1. Приготуйте опару (своєрідна закваска). У великій мисці залийте дріжджі з цукром теплим молоком та добре розмішайте. Пучками пальців розітріть шафранові нитки до стану порошку та додайте до опари, перемішайте ще раз. Накрийте суміш згори рушником та залиште на 20 хвилин.
  2. Засипте борошно, додайте вершки та розмішайте до стану однорідного липкого тіста. Далі візьміть м’яке та тепле вершкове масло та вмісіть його в тісто. Накрийте тісто та поставте в тепле місце на годину чи, навіть, дві.
  3. За дві години тісто виросте втричі. Дістаньте його на дошку та обмісіть присипаними борошном долонями протягом 3-4 хвилин.
  4. Формуйте тісто у диски, схожі на еритроцити та викладайте на пергаментний папір. Поки тісто розстоюється, приготуйте начинку.

Приготування начинки:

  1. Сир розітріть з цукром та содою, залиште в спокої на 10 хвилин. Додайте вершки та яйця, ваніль. Добре змішайте усе та викладайте столовою ложкою всередину тістових дисків.
  2. Змажте ватрушки згори яйцем та запікайте протягом 35 хвилин при температурі 180 градусів.

Рецепти збирала Дар’я Андрєєва

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її і натисніть Shift + Enter або клікніть тут, щоб повідомити нас.